Pacijenti koje su liječile doktorice imaju nižu stopu smrtnosti

Stariji pacijenti vjerojatno će manje umirati ili ponovno biti primljeni u bolnicu kada ih liječe liječnice, ne liječnici, novo je istraživanje.

Istraživači javnog zdravlja na Sveučilištu Harvard pregledavali su medicinsku evidenciju 1.5 milijuna hospitaliziranih pacijenata u dobi od najmanje 65 godina. Prosječna dob pacijenata bila je 80 godina. Studija se provodila tri godine i obuhvaćala je 620. 000 muškaraca i 960.000 žena pacijenata iz SAD-a.
Riječ je o nasumično uzetom uzorku od 20 % ljudi koji su primali Medicare zdravstveni program osiguranja i hospitalizirani su između siječnja 2011. i prosinca 2014. Tijekom ovih hospitalizacija, pacijente u studiji liječilo je sveukupno 60.000 doktora, uključujući 20.000 ženskih doktorica i oko 40.000 muških doktora.

Istraživači su otkrili da će pacijenti koje su liječile ženske liječnice imati 4 % manji rizik od umiranja unutar mjesec dana nakon što su primljeni u bolnicu od onih koje su liječili muški liječnici. Čak štoviše, ovi će pacijenti 5 % manje vjerojatnije biti ponovno zaprimljeni u bolnicu unutar mjesec dana, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak u JAMA Internal Medicine.

Za neka stanja, poput sepse, upale pluća, akutnog zatajenja bubrega i nepravilnih otkucaja srca, smanjenje smrtnosti nakon tretmana od strane ženske liječnice bio je statistički značajan. Za ostala medicinska stanja, poput kongestivnog zatajenja srca, infekcije urinarnog trakta i gastrointestinalnog krvarenja, pad u smrtima bio je više od trenda. No, za gotovo sva stanja, ponovno primanje u bolnicu značajno se smanjilo za pacijente koje je liječila ženska liječnica u usporedbi s pacijentima koje je liječio muški liječnik.

U studiji, istraživački se tim pobrinuo da bude siguran da usporedi liječnike unutar iste bolnice i da se fokusira specifično na doktore koji pružaju njegu.

Bez obzira na to kako pažljivi znanstvenici bili, još uvijek nisu sa sigurnošću mogli reći da je nešto u medicinskoj skrbi od strane ženske liječnice baš to nešto što je uzrokovalo smanjenja smrti – tek da su ishodi povezani sa spolom liječnika.
No, da su mogli pretpostaviti izravan odnos, autori kažu, i ekstrapolirati podatake na 10 milijuna Medicare hospitalizacija godišnje u SAD-u, da bi u tom slučaju bilo mnogo manje smrti.
‘Procjenjujemo da bi otprilike 32.999 manje pacijenata umrlo da muški liječnik postigne iste rezultate kao ženske liječnice svake godine’.

Više je istraživanja potrebno kako bi se razumjelo zbog čega su točno pacijenti koje su liječile liječnice imali manje stope smrtnosti, rekao je ko-autor studije dr. Ashish Jha, profesor zdrave politike na Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Iako studija nije proučavala zbog čega su pacijenti koje su liječile ženske liječnice bili bolje, autori se referiraju na prethodne studije. Ovo pokazuje da žene općenito postižu bolje rezultate na medicinskim standardnim testovima, vjerojatnije će koristiti najbolje prakse kada liječe pacijente i provode više vremena u razgovoru sa svojim pacijentima.

Ova su otkrića, da će pacijenti koje su liječile ženske liječnice manje vjerojatnije umirati ili ponovno biti zaprimljeni u bolnicu naročito važni u svjetlu prethodnih istraživanja koja su pokazala razlike u plaćama i mogućnosti napredovanja ženskih i muških liječnika u akademskoj medicini, rekla je dr. Anna Parks, liječnica sa University of California, San Francisco.

Primjerice, jedna je studija pokazala da ženske liječnice u akademskim centrima zarađuju u prosjeku 8 % manje od muških kolega na istim centrima.
Neki spekuliraju da su ženske liječnice možda opterećene dodatnim kućnim odgovornostima od svojih muških kolega što navodno žene može dovesti do toga da pružaju slabiju skrb.

Čini se, ipak, kako ta teza ne stoji.

Izvor: Live Science, The Verge

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.