Marihuana za jutarnje mučnine može naškoditi fetusu

Trudnice koje koriste marihuanu kako bi liječile svoje mučnine možda štete svom nerođenom djetetu, upozorenje je National Institute on Drug Abuse (NIDA).

‘Iako je potrebno više istraživanja, postoje snažni dokazi da vjerujemo da marihuana može biti štetna za fetalni razvoj’, rekla je direktorica NIDA-e dr. Nora D. Volkov.

‘Iako im se može činiti kao ‘prirodna’ solucija za njihovu mučninu, žene koje su trudne trebale bi izbjegavati marihuanu’.

Dr. Volkov i kolege s NIDA-e u Bethesda, Maryland, navode studije koje pokazuju veći rizik od anemije i manju porođajnu težinu, kao i veći rizik od primanja na jedinicu neonatalne intenzivne njege za bebe kada žene koriste marihuanu tijekom trudnoće. Ta djeca također će vjerojatnije razviti razvojne probleme kasnije.

Unatoč ovim rizicima, korištenje marihuane od strane trudnih žena čini se da je u porastu. Prema povezanom izvješću, udio trudnih žena koje su prijavile da koriste marihuanu tijekom prošlih mjeseci narasla je s 2.37 % u 2002. na 3.85 % u 2014.

Do 2014. 11.63 % trudnica – gotovo svaka osma – rekla je da je koristila marihuanu prošle godine.
‘Rezultati naše studije indiciraju da je korištenje marihuane među ženama u reproduktivnim godinama, naročito onima koje su trudne, povećan javno zdravstveni problem. Ukoliko se trenutni trend nastavi, sa stopama među trudnicama koje se povećavaju brzo kao među onima koje nisu trudne, Amerika se suočava s rastućom epidemijom prenatalnog korištenja marihuane s povezanim posljedicama za majčino i zdravlje djeteta’, rekla je Dr. Qiana L. Brown s Columbia University, New York, jedna od autorica izvješća.

‘Iako je još istraživanja potrebno napraviti po ovom pitanju, poruka trudnicama i onima koje planiraju trudnoću za najbolje šanse za zdrav ishod trudnoće je da je pametan pristup trudnoći taj da se izbjegava marihuana’, rekla je koautorica studije dr. Deborah S. Hasin.

Dr. Marion P. Jarlenski s University of Pittsburgh, Pennsylvania, proučavala je javne poruke o perinatalnom korištenju marihuane i rekla:

‘Jedno pitanje koje bi voljela podići, kao istraživač javnog zdravlja, je da se trudnice koje koriste marihuanu u trudnoći mogu suočiti s pravnim štetama državnih zakona koji zahtijevaju da liječnici izvijeste zaštitne službe o fetusima ili djeci koja su izložena marihuani’.

Ovi državni zakoni tipično ne isključuju korištenje marihuane, iako neki državni zakoni isključuju tvari koje se koriste pod liječničkim nadzorom.

NIDA nije jedina koja preporuča protiv korištenja marihuane tijekom trudnoće.

‘American College of Obstetricians and Gynecologist sugerira da se liječnici suzdrže od propisivanja marihuane ili sugeriraju korištenje marihune za medicnske svrhe tijekom vremena prije začeća, trudnoće i laktacije’, rekla je dr. Brown.

‘Ovo je naročito važno u kontekstu političkih i društvenih normi u SAD-u gdje su stav i politika prema marihuani postali povećano popustljivi’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.