Mylan pokrenuo generički EpiPen za $300 za dvostruko pakiranje

Farmaceutska kompanija Mylan NV koja je ljetos došla pod paljbu zbog goleme cijene svog lijeka u petak je rekla da će početi prodavati generičku verziju svog lijeka protiv napada alergija EpiPen, koji spašava živote, za 300 američkih dolara za dvostruko pakiranje, što je više od 50 % popusta.

Kompanija je pod istragom američke vlade, a njezina izvršna direktorica je prozvana da pred Kongresom svjedoči o podizanju cijene para EpiPena na više od 600 američkih dolara s prethodnih 100 koliko je cijena iznosila u 2008.

Mylan, koji je prvi najavio da će pokrenuti generičku verziju svog autoinjektora protiv alergije EpiPen za 300 američkih dolara u kolovozu, rekao je da će autorizirani generik biti dostupan u ljekarnama od ovoga tjedna.

Potez Mylana dolazi dan nakon što je 20 američkih saveznih država podnijelo tužbe zbog podizanja cijena protiv ovog proizvođača lijekova, zatim Teva Pharmaceuticalsa i još četiri drugih proizvođača generičkih lijekova.

Američko ministarstvo pravosuđa u prošlu je srijedu podnijelo kaznenu prijavu protiv izvršnih direktora dvije industrije generičkih lijekova, navodeći da su u dosluhu oko namještanja cijena kao i podjele tržišnog udjela.

Ovi su slučajevi dio šire istrage o namještanju cijena generika koja je u tijeku na državnoj i saveznoj razini, kao i u američkom kongresu. U 2014. oštra su medijska izvješća o podizanju cijena lijekova dovela do rasprave u Kongresu.

Mylan je bio kritiziran za klasificiranje EpiPena kako generičkog proizvoda, što je dovelo do značajno manjih plaćanja popusta državnom programu Medicaid za siromašne, nego što bi bilo da je lijek klasificiran kako brend.

Kompanija je u listopadu rekla da će platiti 465 milijuna dolara kako bi riješila pitanja o utjecaju klasifikacije na troškove u zdravstvu američke vlade.

 

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.