HUBOL: Dezinformiranje i pritisak tekstovima o nepravomoćnim presudama specijalistima

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u petak je izrazila zabrinutost zbog medijskih članaka o nepravomoćnim presudama u sudskim sporovima između specijalista i bolnica te navodi kako je riječ o dezinformiranju javnosti i vršenju pritiska na pravosudni sustav.

Sramotnom činjenicom ocjenjuju da se u javnosti manipulira podacima kako su liječnici ‘dužni’ vratiti novac za specijalizaciju koju su pošteno odradili te se time nanosi trajnu i nepopravljivu i liječnicima, a posljedično i bolesnicima.

U javnosti se sustavno plasiraju informacije da su specijalisti ‘dužni’ vratiti novac bolnicama za koje su specijalizirali ako žele prijeći raditi u drugu ustanovu ili nakon završene specijalizacije prekinuti radni odnos iz bilo kojeg drugog razloga, poručuje u priopćenju HUBOL.

Ističu da neće komentirati nepravomoćne presude, ni one donesene u korist specijalizanata, ni one u korist bolnica, jer ne žele vršiti pritisak na pravosudni sustav i ugrožavati njegovu neovisnost.

Novci osigurani za edukaciju liječnika dolaze iz istog mjesta kao i za edukaciju svih drugih zanimanja u Hrvatskoj, a to je proračunski novac. Liječnici za vrijeme trajanja specijalizacije rade, dakle primaju plaću i ne sjede doma ili u učionici. Odgovorni su za svaki postupak koji naprave nad bolesnikom, dežuraju, imaju pripravnosti i vrlo često nose teret rada pojedinih odjela na svojim leđima, ističu iz HUBOL-a.

Podsjećaju kako nigdje u zemljama EU nije zabilježena praksa da se pod izlikom ‘održivosti’ zdravstvenog sustava mlade liječnike prisiljava da vraćaju milijunske iznose bolnicama s kojima su potpisali ugovore.

‘Ako je tome tako, onda tražimo da sva zanimanja u Hrvatskoj vraćaju novce ako prelaze raditi iz jedne ustanove u drugu, bez obzira da li se radi o državnom, javnom ili privatnom sektoru. Tražiti to od liječnika, tvrdeći kako je to novac poreznih obveznika i kako su oni školovali liječnike, jednostrano je, bezobrazno, opasno i dugoročno devastirajuće, s obzirom da nam ovog časa već nedostaje jedan klinički bolnički centar po broju liječnika koji je otišao na rad u inozemstvo’, navodi HUBOL.

Kažu da posljednji put javno apeliraju na Ministarstvo zdravstva da hitno donese žurne mjere za ostanak liječnika u Hrvatskoj te da se prekine praksa diskriminacije prema zanimanju koje je svugdje u svijetu jedno od najcjenjenijih.

Ukoliko se i dalje, nakon tri godine upozoravanja na gorući problem manjka liječnika, ne bude djelovalo, poručuju da će biti prisiljeni obratiti se Europskoj komisiji.

‘Zdravstvena administracija, predstavnici lokalne i regionalne uprave i samouprave, u tom će slučaju biti izravno odgovorni zbog, u tišini pripremanog, predstojećeg gašenja malih bolnica i nemogućnosti osiguranja kontinuiteta zdravstvene zaštite građanima Hrvatske u malim i slabije razvijenim sredinama. Nadamo se da do toga neće morati doći’, zaključuju u priopćenju.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.