Redovan seks poboljšava pamćenje mladih žena

Istraživački tim Sveučilišta McGill u Kanadi pronašao je dokaz koji sugerira da mlade žene koje imaju češći spolni odnos imaju poboljšanja u pamćenju. U svom radu objavljenom u Archives of Sexual Behavior, znanstvenici su u studiju uključili mlade žene volonterke koje su ispunjavale ankete s pitanjima o svojim seksualnim životima kao i memorijske testove.

Prethodno istraživanje pokazalo je da česti seks (penis-vaginalni odnos između muškarca i žene) dovodi do bolje memorije kod mladih muškaraca i, također, kod mužjaka drugih vrsta. U novom naporu, istraživači su tragali za odgovorom događa li se isto i kod mladih žena.

Kako bi saznali, istraživači su zatražili pomoć 78 mladih žena u dobi između 18 i 20 godina. Svaka je trebala popuniti upitnik i potom ispuniti seriju testova dizajniranih za mjerenje njihove sposobnosti za pamćenje stvari. Testovi su uključivali zadatke prepoznavanja lica i riječi.

Istraživači su izvijestili da su žene koje su imale najčešći seks osvojile više bodova na testovima od onih koje su prijavile lošiju seksualnu frekvenciju. Također su zabilježili da se poboljšanje dogodilo kako za facijalne tako i rekogniciju riječi, no mnogo izraženije bilo je za riječi.

Prethodno istraživanje sugeriralo je da česti seks može ojačati neurogenezu u hipokampusu, za koju je pronađeno da je uključena u zadržavanje memorije, naročito kada uključuje verbalnu komunikaciju. Osim toga, znanstvenici su prethodno naučili da redovan seks vodi do viših razina neurotransmitera povezanih s dobrim osjećajima. Znanstvenici još uvijek ne mogu reći sa sigurnošću zbog čega seks poboljšava memoriju, no neke teorije sugeriraju da ima veze s fizičkim naporom koji je uključen, a koji uzrokuje povećani protok krvi i pojačani metabolizam. Još uvijek, nejasno je je li kvaliteta ili trajanje seksa (ili postizanje orgazma) ima bilo kakvog mjerljivog utjecaja na zadržavanje memorije.

Istraživači dodaju da je njihov eksperiment dio veće studije koja bi trebala dati uvid u bolje razumijevanje temeljne veze između zadržavanja memorije i različitih aktivnosti.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.