ESPAD: U Hrvatskoj je među 16-godišnjacima 33 % pušača

Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (ESPAD) za 2015. godinu pokazuje da među mladima od 16 godina u Hrvatskoj ima 33 posto pušača, njih 54,7 posto pilo je alkohol u zadnjih 30 dana, a 22,5 posto učenika barem jednom u životu probalo je drogu, istaknuto je na predstavljanju rezultata istraživanja u četvrtak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Istraživanje, u kojem je sudjelovalo 2.558 hrvatskih učenika, po prvi je puta sadržavalo i pitanja o uporabi interneta i raširenosti kockanja, te pokazalo kako mladi najviše vremena koriste na društvenim mrežama, ali i da se vole kladiti za novac.

Kad je riječ o pušenju, u Hrvatskoj 37,9 % učenika nikad nije pušilo dok je njih 62 % imalo to iskustvo. S postotkom od 33 % trenutnih pušača, Hrvatska je na samom vrhu među 48 zemalja koje sudjeluju u istraživanju, s Italijom, Rumunjskom i Bugarskom, istaknuli su istraživači.

Prva cigareta u 13-toj godini

Prvu cigaretu najviše učenika zapalilo je u dobi od 13 godina, a 72 % njih izjavilo je da lako nabavlja cigarete. Po prvi puta u istraživanje je uključeno i pušenje elektroničke cigarete, koju je u Hrvatskoj probalo 16 % učenika.

Podaci o konzumiranju alkohola pokazuju da je 92 % učenika probalo alkohol, u zadnjih 30 dana pilo ga je 54,3 %, dok je pijanstvo iskusilo njih 15,7 %.

Da je u jednoj prigodi popilo pet i više alkoholnih pića izjavilo je čak 46,8 % učenika, pa je Hrvatska po tome na visokom petom mjestu među ESPAD zemljama.

Alkoholna pića, među kojima najčešće pivo, više konzumiraju mladići (51,2 %) od djevojaka (42 %), a 33 % mladića izjavilo je da je u zadnjih 30 dana kupilo pivo u trgovini.

Raste dostupnost marihuane

Istraživanje pokazuje da je 22,5 % učenika barem jednom u životu probalo drogu, a najčešće (21,5 %) su konzumirali kanabis.

U Hrvatskoj je prisutan izraziti trend porasta dostupnosti kanabisa (marihuana), pa je broj učenika kojih izjavljuju da je lako ili vrlo lako nabaviti marihuanu porastao s 19 % 1995. godine na 42 % prošle godine.

Kanabis je u zadnjih 30 dana uzelo njih sedam posto, ostale najčešće droge su trankvilizatori bez liječničkog recepta, ecstasy, inhalati, a sedam posto učenika kaže da je probalo nove psihoaktivne droge.

Što se tiče korištenja interneta, vidljivo je da djevojke više koriste društvene mreže (89 %), a mladići (77 %) igraju igre na kompjuteru i više aktivno vježbaju u odnosu na djevojke. Također se pokazalo da vikendom na internetu provedu više od četiri sata dnevno.

Kockanje preko interneta

Iako je kockanje u Hrvatskoj zabranjeno mlađima od 18 godina, pokazalo se da je ono prisutno u populaciji 16-godišnjaka, više kod mladića, koji se klade za novac na internetu, ali i na druge načine.

ESPAD se provodi u 48 zemalja, a ovo je bio šesti ciklus tog istraživanja u kojemu je sudjelovalo ukupno 600.000 učenika.

‘Istraživanje o štetnim navikama srednjoškolaca daje nam mogućnost da pratimo pojavnost negativnih pojava kod naših adolescenata, da se uspoređujemo sa zemljama u okruženju i pratimo trendove. Po većini pokazatelja mi smo negdje u prosjeku ili nešto iznad’, rekao je v.d. ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Trebali bi se zamisliti nad time što i kako dalje, te usmjeriti aktivnosti svih Vladinih resora koje mogu utjecati na smanjenje negativnih navika naših adolescenata, poput bolje kontrole provedbe odredbi o zabrani prodaje cigareta, kaže Capak.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.