Vitamin D povezan s osobinama autizma

Istraživači na Sveučilištu Queensland, Queensland Brain Institute pronašli su vezu između nedostatka vitamina D u trudnoći i povećanih osobina autizma.

Studija, pod palicom QBI istraživačkog profesora Johna McGratha i dr. Henning Tiemeier s Erasmus Medical Centre u Nizozemskoj otkrili su da će trudnice s niskim razinama vitamina D u 20. tjednu gestacije vjerojatnije imati dijete s osobinama autizma do dobi od šest godina.

‘Studija pruža daljnje dokaze da je nizak vitamin D povezan s neurorazvojnim poremećajima’, rekao je prof. McGrath.

‘Baš kako folati u trudnoći smanjuju incidenciju spine bifide, rezultati ove studije sugeriraju da prenatalna suplementacija vitaminom D može reducirati incidenciju autizma’.

Dok je naširoko poznato da je vitamin D vitalan za održavanje zdravlja kosti, sada postoji solidno tijelo dokaza koje ga povezuje s rastom mozga.

Vitamin D najčešće dolazi od izloženosti suncu, no može se pronaći i u nekoj hrani i dodacima prehrani. Studija je promatrala oko 4.200 uzoraka krvi trudnica i njihove djece, koji su pomno motreni kao dio dugoročne studije ‘Generation R’ u Rotterdamu, Nizozemska.

‘Ovo istraživanje moglo bi imati važne implikacije iz perspektive javnog zdravlja’, rekao je profesor McGrath.

‘Ne bismo preporučili više izlaganja suncu zbog povećanog rizika za rak kože u zemljama poput Australije. Umjesto toga, izvedivo je da siguran, jeftin i javno dostupan vitamin D dodatak prehrani u rizičnim grupama može prevenirati prevalenciju ovog rizičnog faktora’.

Autizam – ili poremećaj autističnog spektra – koristi se kako bi se opisale cjeloživotne poteškoće u razvoju uključujući nemogućnost komunikacije s drugima, društvenu interakciju ili potpuno shvaćanje svijeta.

 

Izvor: MedicalXpress

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.