U obnovu Psihijatrijske bolnice Lopača uloženo 1,17 milijuna kuna

Na Psihijatrijskoj bolnici Lopača obnovljen je krov, fasada i vanjska stolarija, u vrijednosti od 1,17 milijuna kuna, što su financirali osnivač te ustanove Grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Grad Rijeka uložio je u radove i nadzor 717.000 kuna te još 140.000 u izradu projektne dokumentacije, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostatak. Zamijenjen je krova i izoliran tavan, drvena stolarija zamijenjena je PVC stolarijom i postavljen je izolacijski sloj na fasadu. Radove je izvela tvrtka G.P.P. Mikić iz Omišlja.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je u proteklih desetak godina iz gradskog proračuna za tu bolnicu izdvojeno oko 80 milijuna kuna, od čega 36,7 milijuna za materijalne troškove, 31 milijun za subvencioniranje smještaja pacijenata i gotovo 13 milijuna za razne investicijske zahvate. Danas je to uzorna zdravstvena ustanova zahvaljujući ulaganjima i dobroj upravi, ocijenio je gradonačelnik.

Podsjetio je da je gradska uprava preuzela vođenje bolnice 90-ih godina prošlog stojeća, kad joj je prijetilo zatvaranje. Tek 2003. godine Grad je odlukom mjerodavnog ministarstva službeno postao osnivač te ustanove.

Ravnatelj bolnice Neven Ivanović istaknuo je da se rad bolnice financira ponajprije iz riječkoga gradskog proračuna.

U Lopači su smješteni najteži psihijatrijski bolesnici svih dobi te gerijatrijski pacijenti koji se ne mogu smjestiti u druge zdravstvene ustanove.

Pročelnica Gradskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat istaknula je da je u Lopači u proteklih pet godina bilo smješteno gotovo 900 pacijenata, i to 60 posto njih iz Primorsko-goranske županije, 11 posto iz Zagrebačke i devet posto iz Istarske županije te iz svih krajeva Hrvatske.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.