FDA odobrio Pfizerovu mast za stanje kroničnog svrbeža kože

Pfizerova mast za liječenje blagih do umjerenih slučajeva stanja kože koja svrbe – ekcema ili atopijskog dermatitisa osvojila je američko odobrenje za upotrebu kod pacijenata u dobi od dvije godine i starijih, objavila je američka Administracija za hranu i lijekove.

Atopijski dermatitis, kronična upalna bolest kože, najčešći od mnogih vrsta ekcema, obično počinje rano u djetinjstvu i moguće je da traje kroz zrelu dob. Stanje uzrokuje crvene, ljuskave, možda i vlažne kruste koje koje mogu izuzetno svrbiti.

Topičan lijek crisaborole, prodavat će se pod brend imenom Eucrisa, rekao je FDA.

Pfizer, koji je lijek preuzeo kroz kupnju Anacor Pharmaceuticalsa za 5.2 milijarde dolara ranije ove godine, procjenjuje potencijalni godišnji vrhunac prodaje za Eucrisu oko 2 milijarde dolara.

Eucrisa će nositi veleprodajnu cijenu od 580 američkih dolara za 60 grama (2 unca) masti u tubi i bit će dostupan do kraja siječnja, rekao je Pfizer.

Atopični dermatitis smatra se velikim tržištem s neostvarenim potrebama.

Regeneron Pharmaceuticals i Sanofi čekaju odluku odobrenja za njihov dupilumab lijek koji se injektira za teže slučajeve atopijskog dermatitisa, kojeg su pacijenti opisali kao konstantni osjećaj otrovnog bršljana koji dovodi do intenzivnog grebanja i oštećenja kože.

Iako se dupilumab čini učinkovitiji, analitičar BMO Capital Marketsa Alex Arfaei rekao je u istraživačkoj bilješci: ‘Eucrisa će vjerojatno imati prednosti u doziranju, sigurnosti i cijene, što su atraktivni atributi za dermatologe’.

Arfaei vidi godišnji vrhunac prodaje tretmana od oko 2 milijarde američkih dolara do 2023.

U kliničkim ispitivanjima koja su dovela do odobrenja lijeka, mnogi pacijenti koji su primili Eucrisu doživjeli su čišćenje i gotovo u potpunosti čistu kožu 28 dana nakon tretmana. Najčešća nuspojava bila je bol na mjestu aplikacije, uključujući žarenje ili peckanje, rekla je agencija.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.