Biljni pristup ovisnosti o alkoholu: Dokazi i rizici

Ovisnost o alkoholu problem je s kojim se mnogi susreću u modernim društvima. Mnogi faktori utječu na odluku da se potraži pomoć s alkoholnom ovisnošću, no sram i stid mogu dovesti do samoliječenja koje ne samo da može biti neučinkovito već i opasno ne poznaju li se interakcije biljaka i određenih lijekova. 

Kao i sa mnogi drugim stanjima, postoje bezreceptni biljni dodaci prehrani za koje se tvrdi da su učinkovite tretmanske opcije. Tri biljna dodatka na koja se obično gleda kao na one za samoliječenje alkoholne ovisnosti uključuju Gospinu travu (Kantarion, Hypericum perforatum), Ashwagandhu (Withania somnifera) i Kudzu (Pueraria lobata).

Iako su mnogi ljekarnici upoznati s ovim biljnim pripravcima do određene točke, ovo je razumijevanje često povezano s potencijalnim štetnim učincima i interakcijama između lijekova. Njihova upotreba u liječenju alkoholne ovisnosti i pripadajuće literature nije dobro poznata. Cilj ovog članka je pregledati ono što se zna o korištenju ovih dodataka za liječenje alkoholne ovisnosti:

1. Gospina trava: Većina ljekarnika upoznata je s Gospinom travom i njezinom (neodobrenom) upotrebom za depresiju. Neki možda nisu svjesni da ona može biti komponenta ‘detox’ dodataka i neki je koriste za samoliječenje alkoholne ovisnosti. Postoje neke znanstvene studije koje istražuju upotrebu Gospine trave za liječenje alkoholne ovisnosti na modelu miševa koje pokazuju određena obećanja. Upotreba Gospine trave smanjuje unos alkohola kod miševa, no oskudni su dokazi da Gospina trava može imati sličan učinak na ljudskom subjektu. Trenutno, poznati rizici uzimanja Gospine trave daleko nadmašuju potencijalne kliničke prednosti.

2. Ashwagandha: Ovaj biljni dodatak koristi se u tradicionalnoj Ajurvedskoj medicini i koristi se kako bi se prevladali simptomi odvikavanja od alkohola ili žudnja za alkoholom. Mnogi tvrde da ima anksiolitičke učinke koji pomažu spriječiti alkoholnu žudnju. Studije na miševima pokazale su da Ashwagandha smanjuje tjeskobu povezanu s povlačenjem alkohola, no njezini učinci na prag napadaja nisu temeljito etablirani. Trenutno nema uvjerljivih dokaza na ljudskim subjektima koji podupiru njegovu upotrebu u liječenju alkoholne ovisnosti.

3. Kudzu: Kudzu se često reklamira kao način na koji alkoholičari mogu smanjiti alkohol. Smatra se da djeluje kao agent ‘averzije’, inhibirajući raščišćavanje acetaldehida (toksičnog metaboličnog bioproizvoda alkohola), koji može smanjiti alkoholnu žudnju. Ove su tvrdnje slične onima kako odobreni lijek Antabus (disulfiram) radi u tijelu.
Skromno smanjenje unosa alkohola zabilježeno je u jednoj studiji na mladim ljudima koji su uzimali ekstrakt kudzua. Druge studije nisu ponovile te rezultate na ljudima. Kudzu još nije pokazao jasne prednosti kod alkoholičara koji pokušavaju smanjiti konzumaciju alkohola.

Kao i s drugim bezreceptnim biljnim dodacima, malo je uvjerljivih kliničkih dokaza da su spomenuti suplementi klinički učinkoviti tretmani u borbi protiv alkoholne ovisnosti. Postoje neke provedene studije, no većina uključuje životinjske modele i pokazuju skromna otkrića koja se rijetko prevode u zaključnim ljudskim ispitivanjima. Primarna opasnost ovih dodataka s alkoholnom ovisnošću je neophodno poznavanje potencijalne interakcije lijek na lijek ili nuspojava. Stvarna opasnost može biti moguće kašnjenje u traženju profesionalne pomoć za ovisnost. Ukoliko se traži biljni tretman za problem s alkoholom, poželjno je preporučiti razgovor s profesionalcem umjesto samoliječenja.

 

Izvor: Pharmacy Times

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.