Uskoro nove smjernice za dijabetes

Dvije vodeće američke Udruge spremne su u narednim mjesecima izdati nove smjernice za liječenje šećerne bolesti odražavajući kardiovaskularne učinke koji spašavaju živote lijeka Jardiancea Eli Lillyja s potezom kojim se očekuje da će povesti prodaju lijeka.

Nadolazeće smjernice od strane American Diabetes Association i American Association of Clinical Endocrinologists slijede odluku od prošlog petka od strane američkih regulatora da prošire zdravstvene prednosti koje Lilly tvrdi za Jardiance, a uključuju prevenciju fatalnih srčanih napadaja i moždanih udara kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Odluka FDA-a o tableti koja se pije jednom dnevno i stoji oko 400 američkih dolara mjesečno, podigla je dionice ove tvrtke iz Indianapolisa za 3 %.

Analitičar Ashtyn Evans iz Edward Jones investicijske kompanije očekuje da će se godišnja prodaja Jardiancea približiti 4 milijardi američkih dolara do 2020. od 200 milijuna američkih dolara na kojoj je sada.

Evans očekuje da će liječnici sada favorizirati Jardiance za nove pacijente nad drugim sličnim lijekovima koji se zovu SGLT-2 inhibitori, uključujući Invokanu Johnson & Johnsona i Farxigu AstraZenece, sve dok ne dovrše vlastite studije o zaštiti srca u iduće dvije godine.

American Diabetes Association trebao bi svoje smjernice izdati idući četvrtak, uključujući upotrebu Jardiancea i sličnih lijekova, rekla je glasnogovornica Udruge Michelle Kirkwood.

Udruga endokrinologa u siječnju će ažurirati smjernice u kojima će se navesti učinci Jardiancea, rekao je dr. Alan Garber, profesor medicine na Baylor College of Medicine i bivši predsjednik grupe.

Oko 29 milijuna Amerikanaca ima dijabetes. Tip 2, snažno povezan s pretilošću, broji se u više od 90 % slučajeva dijabetesa.

Regulatori su Jardiance odobrili prije dvije godine. Podaci o učincima zaštite srca objavljeni su kasnije.

Metformin, generički lijek koji stoji oko 50 američkih dolara godišnje, očekuje se da će ostati prva opcija liječenja za ljude s dijabetesom tipa 2, no smjernice će Jardiance učiniti drugom preferiranom opcijom, sudeći prema liječnicima i analitičarima.

S odlukom FDA iz 2. prosinca i novim smjernicama, ovaj bi tretman mogao postati onaj koji se više propisuje od strane liječnika primarne zdravstvene zaštite i koji bi omogućio Lillyju da dobije više pacijenata, rekao je analitičar Morning Stara Damien Conover.

Tipično, Jardiance se propisuje od strane specijalista kada se šećer u krvi ne kontrolira samo metforminom.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.