Država Washington tuži Monsanto zbog šteta nastalih od PCB-a

Država Washington podnijela je ekološku tužbu u prošli četvrtak protiv biotehnološke kompanije Monsanto Co u kojoj traži odštetu i troškove za štetu nastalu proizvodnjom PCB-a, rekao je državni odvjetnik.

Monsanto je proizvodio poliklorirani bifenil ili PCB ‘desetljećima paralelno skrivajući ono što zna o toksičnim kemikalijama štetnim za ljudsko zdravlje i okoliš’, rekao je državni odvjetnik Bob Ferguson u izjavi.

Monsanto sa sjedištem u St. Louisu, čiji proizvodi uključuju genetski modificirane usjeve i pesticide, rekao je da tužbi, podignutoj na vrhovnom sudu u King Countyju, nedostaje vrijednosti.

‘Riječ je o vrlo visoko eksperimentalnom slučaju jer cilja na proizvođače proizvoda zbog prodaje zakonite i korisne kemikalije, prije četriri do osam desetljeća, koju je američka vlada, država Washington, lokalni gradovi i industrije koristila u mnogim proizvodima kako bi bili sigurniji’, rekao je potpredsjednik Monsanta Scott Partridge.

PCB, koji se naširoko koristio za izolaciju električne opreme i u proizvodima poput boja i za zatvaranje pukotina, povezan je s rakom, problemima s imunološkim sustavom i drugim zdravstvenim problemima.

Proizvodnja PCB-a zabranjena je u SAD-u 1979. Monsantno je bio jedini američki proizvođač PCB-a između 1935. i 1979. godine.

Tužba protiv Monsanta i njegove dvije kopanije koje su se odvojile Solutia Inc i Pharmacia LLC potražuje kompenzacije za štetu nad prirodnim resursima države Washington, uključujući i ekonomske utjecaje na državu i njezine stanovnike’, rekao je Ferguson.

‘PCB je pronađen u zaljevima, rijekama, odvodima, sedimentu, zemlji i zraku kroz cijelu državu Washington, s više od 600 sumnji na kontaminaciju ili potvrđenih kontaminacijskih mjesta u državi’, rekao je Ferguson.

Kompanija se suočava s tužbama najmanje osam gradova Zapadne obale sa sličnim tvrdnjama.

U rujnu, njemačka kemijska grupa Bayer AG ponudila je da kupi Monsanto za 66 milijardi američkih dolara. Prije nego posao bude službeno potpisan moraju ga razjasniti regulatorne vlasti SAD-a, Europe i ostali.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.