UHP Kujundžiću: Kada ćete solidarni zdravstveni sustav spasiti od propadanja?

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) u subotu je poslala pismo ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ravnatelju HZZO-a Fedoru Dorčiću, s pitanjem kada će solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS) spasiti od daljnjeg propadanja, te omogućiti svima onima ‘koji nemaju veza i novca dostupnost liječenja u trenutku stvarne boli’.

Predsjednik UHP-a Marijo Drlje svoje tvrdnje o propadanju SJZS-a potkrjepljuje primjerom osiguranika HZZO-a s osnovnim i dopunskim osiguranjem, koji je imao prometnu nesreću u travnju 2016. (nije bio kriv) te se javio liječniku, koji ga upućuje na elektromioneurografiju (EMNG), pregled za koji je naručen u listopadu ove godine, dakle pretragu čega šest i pol mjeseci.

On se javlja na naručeni termin, pretragom je utvrđeno da i nakon tih šest i pol mjeseci ima bolove i zdravstvene probleme, pa ga liječnik upućuje na magnetsku rezonancu (MR), pregled za koji biva naručen tek krajem studenoga 2017. ‘Dakle, od prometne nesreće do MR-a u SJZS-u potrebno je proći 19 mjeseci kako bi se mogla točno ustanoviti dijagnoza i propisati najdjelotvornija terapija’, upozorava Drlje.

Ministra Kujundžića i ravnatelja HZZO-a Dorčića u pismu podsjeća da je spomenuti pacijent cijelo to vrijeme imao zdravstvene smetnje, koje mora trpjeti 19 mjeseci u nadi rješavanja svog zdravstvenog problema.

‘Pitamo Vas jesu li ovakve i slične duge liste čekanja medicinski opravdane? Jesu li za ovakve i slične duge liste čekanja krivo miješanje praksi? Je li za ovakve i slične duge liste čekanja kriva tajkunizacija SJZS-a? Jeste li tajkunizacijom SJZS-a zdravlje pretvorili u robu, pa tko ima neka kupi i liječi se, a tko nema novca ili veza neka pati i trpi čekajući pomoć s neba ili zakon biologije? Kako se Vi osjećate i možete li s tim živjeti kada ljudi trpe i pate u Vašem resoru’, navodi Drlje.

Zanima ga tko je kriv i odgovoran za takvo loše stanje u SJZS-u. ‘Mi u UHP-u jedno sigurno znamo – da mi oboljeli za ovakvo loše stanje nismo krivi …. ili možda jesmo samo zato što smo još živi i bolesni’, ističe u pismu.

Od Kujundžića i Dorčića traži da prijeđu ‘s obećanja i medijskih spinova’ na djela te spase i ojačaju SJZS u smislu dostupnosti prava na liječenje na načelu solidarnosti na zlatnom standardu cijelog hrvatskog naroda, a posebno siromašnih i bolesnih.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.