Aplikacije za STI mogu imati štetne, netočne informacije

Od gotovo 90 aplikacija za pametne telefone koje se fokusiraju na spolno prenosive bolesti/infekcije (STI/D) oko trećine ih ima netočne i nepotpune informacije, pokazuje nedavna studija.

Ova značajna razlika u sadržaju, kvaliteti i medicinskim savjetima može dovesti do seksualnih rizika za one koji tragaju za odgovorima online prije nego se savjetuju s liječnikom.

‘S obzirom na stigmatiziranu prirodu spolno prenosivih bolesti, aplikacije mogu biti velik medij za pružanje točnih informacija onima u najvišem riziku’, rekla je glavna autorica studije Jo Gibbs s University College London Department of Infection and Population Health u Velikoj Britaniji.

‘Međutim, postoji vrlo malo dostupnih smjernica kako bi potrošači procijenili točnosti i kvalitetu informacija koje aplikacije osiguravaju, kao i za identifikaciju i razlikovanje onih koji će osigurati legitimne, pouzdane sadržaje’, rekla je Gibbs.

U rujnu 2014. istraživački je tim pregledavao Google Play i iTunes za spolno prenosive bolesti i aplikacije za genitalne infekcije koje sadržavaju podatke o testiranjima, dijagnosticiranju i liječenju. Analizirali su 87 aplikacija da vide hoće li ispuniti 19 načela Health on the Net Foundation, koji zahtijevaju da zdravstvene aplikacije uključuju medicinske kvalifikacije, povjerljivost, citirane činjenice i kontaktne informacije.

Tim je također usporedio informacije o dijagnozi i tretmanima liječenja u aplikacijama s onima koje nudi web stranica za spolno prenosive bolesti UK National Health Service’s-a.

Oko 29 % aplikacija postiglo je više od 6 kriterija Health on the Net-a, a sadržaj je jako varirao. Oko 39 %, ili 34 od 87 aplikacija, pokrivalo je jednu ili dvije infekcije poput gonoreje i genitalnih bradavica, a 46 % je pokrivalo više spolno prenosivih bolesti. Pet aplikacija usredotočenih na STI testirano je posebno.

Važno, 13 aplikacija bilo je u potpunosti točno, 46 većinom točno i 28 djelomično točno, naveli su istraživači u časopisu Sexually Transmitted Infections.

Od 87 pregledavanih aplikacija, 25 ih je sadržavalo više od jedne potencijalno štetne informacije, primjerice, ‘određena ljekovita bilja mogu također biti korisna u stvaranju snažnog imunološkog odgovora protiv HSV-a (Herpes) kod nezaraženih partnera’ ili savjet da će dobivanje tretmana za genitalne bradavice ‘uzrokovati ‘vrlo loš period’ i da će ‘naštetiti vašem odnosu’.

Aplikacije koje su dostupne i na iOS-u i na Androidu preciznije su od jednoplatformskih aplikacija. Sveukupno, samo jedna aplikacija osigurava u potpunosti točne informacje o klamidiji, najčešćoj spolno prenosivoj bolesti u UK. Niti jedna aplikacija nije sadržavala dokumentaciju ili citate.

Buduće studije mogle bi pokazati koliko se promijenilo u dostupnosti i točnosti aplikacija za spolno prenosive bolesti od 2014., rekla je Gibbs.

‘Kao i sa svakim pregledom aplikacija, postoji kašnjenje između provođenja pregleda i vremena kada su rezultati objavljeni’, reka je. ‘Krajolik se za to vrijeme možda promijenio’.

The UK National Health Service procjenjuje da se u svijetu downloadalo 102 milijarde aplikacija vezanih za zdravlje u svijetu. Organizacija u budućnosti planira razviti knjižnicu odobrenih aplikacija za različita medicinska stanja.

‘Ovo je definitivno važna tema i sjajno je vidjeti da je ažurirani pregled napravljen’, rekla je Kate Muessig s University of North Carolina na Chapel Hill koja nije bila uključena u studiju. Gibbs i kolege temeljili su ovu studiju na prethodnom istraživanju koje je Muessig provela o aplikacijama za HIV.

‘Većina dostupnih aplikacija za HIV/STI nisu uspjele privući pažnju korisnika kao niti dobiti pozitivne recenzije’, napisali su Muessig i kolege u 2013.

‘Javno zdravstveni praktičari trebali bi raditi s programerima aplikacija kako bi inkorporirali elemente koji reduciraju rizik, poboljšavaju uključenost aplikacije i povećavaju interaktivnost’.

U međuvremenu, korisnici pametnih telefona koji traže informacije o STI trebali bi se držati službenih online izvora, dodala je Gibbs.

‘Iako su neke aplikacije koje smo pregledali vrlo visoke kvalitete, bilo ih je teško identificirati’, rekla je.

‘Preporučili bi potrošačima koji traže ovakve informacije da pristupe podržanim zdravstvenim uslugama i web stranicama ili njihovim lokalnim pružateljima usluga seksualnog zdravlja.

 

Izvor: Reuters

3 thoughts on “Aplikacije za STI mogu imati štetne, netočne informacije

 1. Mateo kaže:

  Poštovani,
  U ponudi imamo zaštitnu opremu, dezinfekcijska sredstva od 50ml do 5l i ostalo.
  Ukoliko ste zainteresirani, možemo Vam poslati katalog.

  S poštovanjem,
  Mateo Badovinac

 2. Nikola kaže:

  Poštovani,
  S obzirom na veliku potražnju maski za lice, molim vas povratnu informaciju.
  Mogu li vam putem e-maila poslati naš katalog? Trenutno imamo najpovoljniju cijenu maski na tržištu.
  Ukoliko imate pitanja, slobodno me kontaktirajte: +385996092906
  Hvala
  Nikola

 3. Karlovic kaže:

  Postovanje
  Trenutno na stanju imamo zastitne medicinske maske, robu mozemo isporuciti putem DHL-a
  Jeste li zainteresirani da vam posaljem katalog?
  Rok isporuke je 3-5 dana
  Hvala vam

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.