Antibiotik Achaogena uspio u dva ključna ispitivanja

Plazomicin tvrtke Achaogen Inc, razvijen da se bori s bakterijskim infekcijama otpornim na više lijekova, uspio je u dvije ključne studije, što je navelo tvrtku da nastavi proces za regulatornim odobrenjem u SAD-u i Europi.

U ispitivanju kasnog stadija nazvanog EPIC, utvrđeno je da je plazomicin učinkovit kao antibiotik širokog spektra, meropenem, u bolesnika s kompliciranim infekcijama mokraćnog sustava i akutnim pijelonefritisom, rekao je Achaogen.

Komplicirane infekcije urinarnog trakta povezane su s osnovnim stanjem, koje povećava rizik od neuspjeha antibakterijske terapije. Pijelonefritis se tipično događa kada bakterija migrira od mjehura u bubreg te zarazi organ.

U odvojenoj studiji kasnog stadija CARE, koja je uključivala pacijente s ozbiljnim infekcijama zbog karbapanem-otporne enterobakterijaceje (CRE), tretman s lijekom rezultirao je s manjim stopama smrtnosti ili ozbiljnim komplikacijama, u usporedbi s terapijom kolistin, jednog od rijetkih preostalih antibiotika koji se koristi za liječenje CRE.

Achaogen kaže da planira podnijeti zahtjev prema FDA za tržišnom aplikacijom, uključujući podatke iz obe studije u drugoj polovini 2017. te European Medicines Agency (EMA) u 2018.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.