U Hrvatskoj nedostaje između osam i 10.000 medicinskih sestara i tehničara

Na kongresu ‘Razvojni putevi sestrinstva’ u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb rečeno je kako u hrvatskim medicinskim institucijama nedostaje između osam i 10.000 medicinskih sestara i tehničara te da pacijenti ne mogu dobiti odgovarajuću skrb i njegu.

‘U ovoj kući radi 2.500 sestara i tehničara bez kojih sustav ne bi mogao funkcionirati. Nažalost tu, kao i svim hrvatskim medicinskim institucijama, nedostaje značajan broj medicinskih sestara i tehničara. Imam podatak da u cijelom sustavu nedostaje od osam do deset tisuća medicinskih sestara, a trenutno ih je zaposleno oko 35.000. Ta brojka nije dovoljna da naši pacijenti dobiju odgovarajuću skrb i njegu na razini prosjeka zemalja EU-a’, istaknuo je ravnatelj zagrebačkog KBC-a Ante Ćorušić.

Smatra da će ministar zdravstva Milan Kujundžić imati sluha za probleme sestara jer je on, kazao je, dugo vremena u struci i ima osam godina prakse kao ravnatelj KBC Dubrava. ‘Ministar Kujundžić zasigurno zna probleme sestrinske struke u funkcioniranju cjelokupnog hrvatskog zdravstva i vjerujem da će taj problem riješiti’, kazao je.

Ovaj je kongres važan događaj za sestrinsku struku, ali i KBC Zagreb s obzirom da smo mi domaćini kongresa, rekao je Ćorušić.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra KBC-a Zagreb i predsjednica kongresa Marija Orlić – Šumić rekla je kako će se na dvodnevnom kongresu govoriti o razvojnom putu od 1942. godine, a koji nije bio lagan. Cilj je pokazati razvojne puteve sestrinstva u specifičnim područjima vezana za organizacijsku strukturu, upravljanje znanjem, prevenciju infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, istraživanje u sestrinstvu i kvalitetu u sestrinstvu. Raspravljat će se o standardu obrazovanja medicinskih sestara u Hrvatskoj, organizacijskoj strukturi KBC Zagreb, razvoju sigurnosnog menadžmenta i sl.

Orlić – Šumić je istaknula da postoje brojni problemi u toj struci, a najveći je manjak medicinskih sestara i nepriznavanje njihove visoke stručne spreme, odnosno zakonska uredba koja ih ne prepoznaje.

‘Visokoobrazovane sestre imaju plaću prvostupnice, i to je uredba koja se mora mijenjati, a te bi sestre trebale imati od 1.600 do 2.000 kuna više. Očekujem da se taj problem što prije riješi’, rekla je i istaknula kako je potrebno podići broj i obrazovnu strukturu medicinskih sestara.

Orlić – Šumić je dodala da u je KBC-u Zagreb sredinom veljače nedostajalo oko 700 medicinskih sestara, da ih je 260 primljeno na rad na određeno vrijeme, te se odmah vidio napredak.

‘Kada imate veći broj sestara imate kvalitetniju zdravstvenu njegu, sigurnost bolesnika i osoblja je na višem nivou. Sada nedostaje oko 500 sestara, kako bi naš posao bio zaokružen i kako bismo ga mogli profesionalno obavljati, a naši pacijenti dobili višu kvalitetu njege i bolji sustav’, rekla je Orlić – Šumić.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.