Danski liječnici protiv obrezivanja maloljetnih dječaka

Udruženje liječnika u Danskoj poziva na zabranu obrezivanja djece, i vlada Danske odredila je obveznim prijaviti obrezivanje vlastima počevši od iduće godine, u potezu kojim se zatežu ograničenja na trenutno nereguliranu praksu.

Obrezivanje mora biti ‘informirani, osobni izbor’ i zbog toga se treba odgoditi do odrasle dobi, stoji u izjavi Danish Medical Association. Udruženje smatra da trenutno stanje lišava dječake mogućnosti da donesu vlastite odluke u vezi svojih tijela i njihovim kulturnim i vjerskim uvjerenjima.

‘Obrezivanje treba biti osoban, informirani izbor. To je ono što je najviše u skladu s pravom pojedinca na samoodređenje koje roditelji ne bi trebali donositi, nego pojedinci kada dođu u određene godine’, rekla je Lisa Moller, liječnica u upravnom odboru Udruženja.

Udruženje se ne zauzima za ukupnu zabranu obrezivanja, međutim, smatra da bi se na djeci trebalo izvesti smao iz medicinskih razloga.

‘Temeljito smo razgovarali, također i u našem Etičkom povjerenstvu. Došli smo do zaključjka da je teško predvidjeti posljedice zabrane – kako za uključene dječake, koji bi se primjerice suočili s maltretiranjima ili pak neovlaštenim procedurama s komplikacijama – i za kulturne i za religijske grupe kojima pripadaju’, rekla je Moller.

Većina procedura obrezivanja u Danskoj događa se izvan sustava javne zdravstvene njege tijekom religijskih ceremonija i u privatnim klinikama. Godišnje se u zemlji, procjenjene su brojke od strane Danish Health and Medicines Authority provede između 1.000 i 2.000 procedura obrezivanja, većinom Muslimana i židovskih dječaka.

The State Serum Institute pokušao je napraviti bazu podataka procedura lani, no obrisana je zbog izostanka autorizacije Danish Data Protection Agency. Ministrica zdravlja Danske objavila je u ponedjeljak da bi se sve procedure obrezivanja, bez obzira gdje se one izvode, trebale prijaviti vlastima počev od 2017.

Danski liječnici čini se da upozorenje uzimaju veoma ozbiljno, jer objavljuju brojne studije o ovom pitanju. Primjerice, kontroverzna studija iz 2015., temeljena na podacima 340.000 danskih dječaka, povezala je obrezivanje s autizmom. Studija je tvrdila da je autizam povezan s različitim bolnim iskustvima u ranom djetinjstvu. Kritičari kažu da korelacija ne znači uzročnost, te su potrebna daljnja istraživanja.

Obrezivanje je pobudilo burne rasprave u Danskoj posljednjih godina. Dok je obrezivanje žena (FGM) zabranjeno u Danskoj, muško je legalno i gotovo neregulirano.

Oni koji ga podupiru tvrde da je riječ o prekrasnoj tradiciji, koja pomaže ljudima da se drže svojih etničkih, kulturnih i religijskih korijena te da bi zabrana kršila osnovna ljudska prava. Protivnici obrezivanja, međutim, tvrde da je očuvanje genitalija netaknutima također ljudsko pravo i dok procedura nema nikakvih potvrđenih zdravstvenih prednosti da može naštetiti djeci fizički i mentalno.

Više anketa i studija indicira da većina Danaca podupire zabranu ovu prakse nad maloljetnim dječacima. Danska vlada, međutim, rješila je problem u korist manjine koja je za obrezivanje.

 

Izvor: Russia Today, Independent

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.