IUD i implantati možda su najbolja kontrola začeća za žene s dijabetesom

Dvije najučinkovitije hormonalne metode kontrole rađanja za žene općenito, također su izvrsne opcije za žene s dijabetesom, nova je studija.

Intrauterini uređaj (IUD) i kontraceptivni implantati koji se stave ispod kože, oba visoko učinkovita, povezana su s najmanjim rizikom od krvnih ugrušaka kod ove populacije visoko rizičnih žena.

Hormonalni kontraceptivi jačaju rizik žene od ugrušaka, što može dovesti do srčanih napada i moždanih udara. To je naročit problem za žene s dijabetesom, koje su u povećanom riziku od krvnih ugrušaka.

Dok većina kontraceptiva koriste kombinaciju dva hormona, estrogen i progesterona, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da žene u povećanom riziku od blokade uzrokovane krvnim ugruškom poznatim i kao tromboembolizam – koriste kontraceptive koji jedino sadrže progesteron.

Žene s uznapredovalim dijabetesom i one s dijabetesom i drugim rizičnim faktorima za bolesti srca su u visoko rizičnoj grupi, tvrde autori u novom izvješću.

Dr. Eleanor Bimla Schwarz sa Sveučilišta California, Davis u Sacramentu i njezini kolege analizirali su podatke na 146.080 Amerikanki s dijabetesom u dobi od 14 do 44 godine.

Izvještaj u Diabetes Care navodi da većina žena nisu koristile hormonalne kontraceptivne pilule ili uređaje tijekom studije. Tek 28 % ih je koristilo hormonalnu kontracepciju i većina njih uzimalo je pilule koje sadrže estrogen. Tek 4 % koristilo je pilule koje sadrže progesteron.

Tijekom studije istraživači su identificirali 3.012 tzv. trombotičkih događaja.

Krvni ugrušci najčešći su među ženama koje koriste kontraceptivne flastere koji sadrže estrogen, sa 16 događaja svake godine na tisuću žena.

Injekcije progesterona povezane su s 12.5 krvnih ugrušaka na tisuću žena svake godine, otkrivaju istraživači.

Stope krvnih ugrušaka bile su najmanje za žene koje koriste intrauterine uređaje samo s progesteronom i podkožne kontraceptive (subdermalne). U prosjeku, bilo je tek 3 događaja godišnje na svakih tisuću žena koje koriste IUD i manje od 1 % godišnje među ženama koje koriste subdermalne implantate.

‘Na neki način, ovo je zgodno otkriće jer su IUD i implantati najučinkovitija forma kontracepcije’, rekla je Schwarz.

Napomenula je, međutim, da je najbolja forma kontrole začeća ona koju žena želi koristiti.

Također naglašava da je apsolutni rizik od tromboembolije s kontracepcijom nizak, čak i za žene s dijabetesom.

Dr. Natalie Whaley, opstetričarka i ginekologinja na Sveučilištu Rochester Medical Center u New Yorku, rekla je da je istraživanje potvrdilo ranije istraživanje o riziku žena s dijabetesom prema tromboembolizmu.

‘Za žene s kroničnim medicinskim stanjem, gdje imate slabe opstetričke ishode uključujući rizik za fetalne anomalije, čak je i važnije da žene dobiju visoko učinkovitu kontracepciju, rekla je Whaley, koja nije bila uključena u studiju.

Žene s dijabetesom trebaju tajmirati svoju trudnoću zbog brojnih razloga, uključujući činjenicu da imati dobru kontrolu svog šećera u krvi smanjuje rizik od pobačaja i fetalnih anomalija.

Nova studija ima ograničenja. Istraživači nisu imali podatke o obiteljskoj povijesti žene o krvnim ugrušcima kao niti potpune informacije o tome da li je žena pušila ili bila pretila. Također, većina žena upisana je u komercijalne zdravstvene planove i rezultati možda nisu primjenjivi na neosigurane žene ili one u javno financiranim programima osiguranja.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.