Sud u Južnoj Africi odbacio presudu koja dopušta potpomognuto samoubojstvo

Južnoafrički Vrhovni žalbeni sud (SCA) u utorak je ukinuo presudu nižeg suda koji odobrava terminalno bolesnom pacijentu pravo na umiranje, izvještava ministarstvo pravosuđa, čime je potvrđen južnoafrički zakon koji zabranjuje potpomognuto samoubojstvo.

U revolucionarnom rješenju iz 2015. južnoafrički Vrhovni sud odobrio je terminalno bolesnom muškarcu Robinu Stransham-Fordu, pravo na umiranje uz pomoć eutanazije.

Stransham-Ford, koji je obolio od raka, umro je samo nekoliko sati prije nego je Visoki sud donio presudu.

‘SCA je smatrao da je zahtjev prestao postojati jednom kada je podnositelj zahtjeva umro prije nego se nalog može odobriti’, objavilo je ministarstvo u priopćenju.

‘SCA je nadalje smatrao da je ovo neprikladan slučaj kojim se razvija zajednički zakon ubojstva i kažnjivog ubojstva’ priopćilo je ministarstvo, dodajući da ishod znači da potpomognuto samoubojstvo ostaje ‘nezakonito i kažnjivo’.

Vlada se žalila na presudu, rekavši da ima dalekosežne posljedice na svoju interpretaciju kao i moguću zloupotrebu od drugih u nedostatku zakonodavnog okvira koji regulira potpomognuto samoubojstvo.

Zakoni o eutanaziji razlikuju se od zemlje do zemlje. Zakoni u Nizozemskoj (Vidi: Nizozemska dopušta potpomognuto samoubojstvo zdravima koji osjećaju da im je život gotov), Kolumbiji i Luksemburgu dopuštaju eutanaziju za odrasle, Belgija i za djecu (Vidi: Belgija odobrila eutanaziju za djecu: Umro prvi maloljetnik) što obično znači da liječnik izdaje smrtonosnu dozu barbiturata (Vidi: Pravni status: Definicija eutanazije i liječnički potmognutog samoubojstva).

U Švicarskoj, Njemačkoj, Japanu i Kanadi legalno je liječnički potpomognuto samoubojstvo u kojem ljudi sami poduzimaju konačne akcije.

 

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.