Kognitivna znanost podupire indijsku filozofiju: Svjesni smo u dubokom snu

Kognitivna znanost podupire da svjesnost uma čak i u najdubljem snu. 
Dubok san bez snova često se opisuje kao nesvjesan. Mi svakako ne vidimo različite objekte niti imamo linearne i pamtljive vlakove misli, kao što to imamo u dnevnom životu ili dok sanjarimo. No, u meta analizi objavljenoj prošlog mjeseca u Trends in Cognitive Sciences, stručnjaci za kognitivnu znanost tvrde da nema jasne linije svjesnosti između sanjarenja i dubokog sna.

‘Postoji komplicirana iskustvena ili svjesna aktivnost koja se događa kroz noć u svim različitim stadijima sna, uključujući dubok san’, rekao je Evan Thompson, profesor sa Sveučilišta British Columbia u Kanadi i jedan od autora studije.

‘Potreban nam je zrnatiji način kada razgovaramo o različitim vrstama mentalne aktivnosti koja se događa u dubokom snu i načini koji su povezani s neuronskom aktivnosti’.

Svjesnost tijekom spavanja bez snova ne izgleda poput dnevne, budne svjesnosti, kaže Thompson, no još uvijek se čini da neka svjesna svijest postoji.

‘Moguće da je riječ samo o osjećaju da spavamo u kombinaciji s nekim osjećajem prolaska vremena. Možda je riječ o različitim prolaznim mislima koje nisu zapravo sačuvane u memoriji nego se odnose na stjecanje vještina i očuvanje pamćenja’, dodao je.

Autori pišu da i dalje ostaje ‘otvoreno empirijsko pitanje’ događa li se nesvjesnost u nekom periodu spavanja, no kažu da se ne čini da se svjesnost jednostavno gasi kada ulazimo u dubok san.
Studije su pokazale brzo-frekventne valove u hipokampusu tijekom dubokog sna, što sugerira da moramo ponovno razmisliti o ideji da je ovo period potpunog gubitka svijesti.
U međuvremenu, meditanti koji tvrde da su svjesni tijekom dubokog sna podržani su od strane njihovih prepoznatljivih elektrofizioloških obrazaca mozga, s visokim frekvencijama gama-band aktivnosti (tipično budna svijest).

Thompson piše da ovo reflektira vjerovanje drevnih indijskih filozofskih tradicija Joge i Vedante.

‘Osnovna je ideja, iz perspektive Joge, da se svjesnost, u smislu čiste svijesti ili osjećaja da se ‘bude’ ili ‘postoji’, nastavlja u dubokom snu, čak i kada su se obične mentalne aktivnosti (misli, emocije, mentalne slike) utišale ili zaustavile, rekao je.

‘Budizam se generalno slaže s ovom idejom, no više je razvijenija u tekstovima o jogi’.

Thompson, koji piše o svijesti u svojoj knjizi ‘Walking, Dreaming, Being’ kaže da znanstvena otkrića koja se poklapaju s idejama indijske filozofije pokazuju da suvremena istraživanja još mogu učiti iz ovih drevnih tradicija.

One mogu raditi zajedno kako bi sagradili bogatije razumijevanje uma, s implikacijama za poboljšanje naših života danas, naročito u tretmanima poremećaja spavanja kroz pomnu praksu’, rekao je.
‘Ukoliko se san tretira kao povod za nešto više meditivno ili kontemplativno to donosi bogatstvo u naše živote i vjerojatno nam pomaže da spavamo bolje, što nam pomaže da funkcioniramo u našim dnevnim životima.

 

Izvor: Quartz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.