S testosteronskom terapijom počinje viši rizik od krvnog ugruška

Mnogi muškarci možda imaju povećani rizik od krvnog ugruška nakon što započnu uzimati testosteron kako bi liječili seksualnu disfunkciju, sugerira nova studija. 

Prvih šest mjeseci, nakon što se počne uzimati testosteron, muškarci imaju 63 % viši rizik od krvnog ugruška u nogama i plućima nego su imali prije početka tretmana, otkriva studija.

Dok je apsolutni rizik od ugruška, poznatog i kao venska tromboembolija, nizak i smanjuje se tijekom vremena, muškarci bi ipak trebali razgovarati sa svojim liječnicima, rekao je vodeći autor studije dr. Carlos Martinez s Institute for Epidemiology, Statistics and Informatics GmbH in Frankfurt, Njemačka.

‘Ova opservacijska studija sugerira na povećani rizik od venske tromboembolije brzo nakon što se krene s korištenjem testosterona’, govori Martinez.

‘Rizik se smanjuje nakon više od šest mjeseci tretmana’.

Iako je povećani rizik privremen i još uvijek relativno nizak u apsolutnim terminima, istraživači upozoravaju da su propusti da se istraže vrijeme i trajanje upotrebe testosterona u prethodnim studijama zamaskirali ovu povezanost.

Za trenutnu studiju, istraživači su pregledavali podatke na oko 19.000 pacijenata s krvim ugrušcima i više od 900.000 sličnih muškaraca bez povijesti krvnih ugrušaka sakupljenih od 2001. do 2013. u Velikoj Britaniji.

Za muškarce liječenje testosteronom, istraživači su gledali tri različite grupe: pacijente u trenutnom tretmanu, muškarce na nedavnom liječenju koji trenutno ne uzimaju testosteron i muškarce koji nisu uzimali testosteron u prethodne dvije godine. Trenutna terapija podijeljena je još na trajanje od više ili manje od šest mjeseci.

U usporedbi s muškarcima koji nisu koristili testosteron, trenutni korisnici imali su 25 % viši rizik od ugruška, napisali su istraživači u BMJ.

Nakon šest mjeseci tretmana, rizik se vratio na razine slične koje su muškarci imali prije nego su započeli s testosteronskom terapijom.

Studija je opservacijske naravi i ne može dokazati uzrokuje li testosteron ugruške ili da li bi zaustavljanje liječenja reduciralo rizik od ugrušaka, napisali su autori.

Razine testosterona postepeno su padale tijekom vremena, što je dovelo do simptoma poput smanjenog libida, seksualne disfunkcije, smanjene mineralne gustoće kostiju, poremećaja raspoloženja, smanjene mišićne mase i umora. Većina ovih simptoma također može doći i od drugih uzroka poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, bolesti srca i poremećaja rada štitnjače.

Milijuni muškaraca u svijetu uzimaju testosteron kako bi riješili ovaj problem.

‘Neke prethodne studije sugeriraju na moguću vezu između niskog testosterona i otvrdnjavanja arterija, bolesti srca i krvnih ugrušaka,’ rekao je dr. Joao Zambon, istraživač na Wake Forest University u Winston – Salem, North Carolina koji nije bi uključen u studiju.

‘Nejasno je da li je ovdje riječ o kauzalnoj vezi ili popratnoj manifestaciji’, rekao je Zambon.

‘Unatoč svim prednostima u terminima blagostanja – kvalitete života i poboljšanja simptoma – postoje mnoge kontroverze i pitanja bez odgovora u terminima zamjenske terapije testosteronom’, rekao je Zambon.

‘Za pacijente sa simptomima i niskim razinama testosterona i za one koji su već koristili zamjensku tearapiju testosteronom, visoko se preporuča da su u redovitoj vezi sa specijalistom kako bi izbjegli neočekivane događaje’, rekao je Zambon.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.