Odobrena posljednja faza kliničkih ispitivanja za MDMA (ecstasy)

Američki FDA odobrio je klinička ispitivanja faze III za MDMA, moćnog sastojka ulične droge ecstasy ili molly, kao mogući tretman za PTSP.

Prethodne studije i faza II gdje je korišten MDMA pokazale su impresivan uspjeh kod pacijenata s PTSP-om koji nisu imali prednosti kroz prethodne, tradicionalne metode liječenja.

U randomiziranom kontroliranom ispitivanju, 83 % pacijenata kojima je administriran MDMA prijavljeno je da pacijenti više nemaju simptome PTSP-a nakon dva mjeseca kroz koja su primali tretman. Tretman je uključivao redovite psihoterapije prije, tijekom i nakon iskustva s MDMA-om, a provedeni su u prisustvu medicinskih sestara i hitnih liječnika. Sudionici su se motrili tijekom noći nakon uzimanja lijeka i razgovarali su s medicinskom sestrom tjedan dana nakon uzimanja tretmana. Rezultati su objavljeni u časopisu Psychopharmacology u srpnju.

Međutim, uzorak ispitivanja napravljen je na sveukupno 20 sudionika.

Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), neprofitna organizacija koja je sponzorirala prethodna ispitivanja o MDMA-u također će financirati i ispitivanje Faze III, koje će uključivati najmanje 230 pacijenata. Faza III je finalni korak prije nego bi se lijek mogao početi izdavati na recept.

MAPS poduzima plan od oko 22 milijuna američkih dolara da učini MDMA dopuštenim receptnim lijekom od strane američke Administracije za hranu i lijekove do 2021. i trenutno je jedina organizacija na svijetu koja financira klinička ispitivanja MDMA-a kao pomoć psihoterapiji’, piše organizacija na svojoj stranici. Grupa namjerava ubrzati proces odobrenja FDA apliciranjem za status probojne terapije. Kako dio aplikacije, zahtjevi za terapiju MDMA-om navode da bi se primjena lijeka ograničila na ograničen broj uzimanja u prisustvu treniranog psihoterapeuta u sklopu veće terapije.

Oko 8 % Amerikanaca pati od PTSP-a, a čak svaki peti muškarac ili žena koji se vrate iz inozemstva primi dijagnozu. No, pronaći učinkovitu opciju liječenja dokazalo se kao izazov kako za pacijente tako i za liječnike.

Trenutno dostupni lijekovi, poput Zolofta, učinkoviti su na tek oko 20 % pacijenata s PTSP-om. Kognitivno bihevioralna terapija, koja se fokusira na razvoj strategija za nošenje s bolesti kroz kontrolu trigera, nošenje s tjeskobom i drugim emocionalnim nuspojavama stanja imaju tendenciju većeg uspjeha, no gotovo 25 % pacijenata još uvijek završava tako da ispadne iz terapije jer su bolni događaji nadmoćni.

MDMA proizvodi osjećaj euforije kod korisnika i preplavlja mozak serotoninom i oksitocinom. Kada se uzima u kontroliranom okruženju ovi aspekti lijeka mogu umiriti tjeskobu pacijenata s PTSP-om te im dopustiti da kroz bolne memorije kroče produktivnije.

No, ideja od plasiranja MDMA kao receptnog lijeka još uvijek ostaje kontroverza. Kritičari tvrde da korištenje ilegalne droge na recpet – kako bi se pomoglo nekim pacijentima da se nose s emocionalnim stanjima – može odaslati krivu poruku ljudima koji ovu drogu traže rekreacijski.

 

Izvor: Laboratory Equipment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.