Biotehnološki lijek protiv astme GSK osvojio odobrenje u Velikoj Britaniji

Novi injektabilni lijek protiv astme Nucala respiratornog tržišnog svjetskog lidera GlaxoSmithKlinea preporuča se za korištenje u britanskim zdravstvenim ustanovama kod pacijenata najteže pogođenih astmom, nakon što je proizvođač pružio daljnje analize o njegovom korištenju te napravio dodatno smanjenje cijene.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) ispočetka je odbijao prihvatiti tretman antitijelima jer je dokaz koji je predstavio GSK sugerirao da bi se koristio u manje teškim slučajevima astme te da ne bi bio cjenovno isplativ.

No, posljednji nacrt smjernica NICE-a, objavljen četvrtak, sada podupire lijek za najteže oboljele pacijente s visokim razinama bijelih krvnih stanica – eozinofila. Američka administracija za hranu i lijekove FDA slično odobrenje izdala je ranije ovog mjeseca.

Lijek Nucala dizajniran je da smanji razine eozinofila jer previše ovih stanica može uzrokovati inflamaciju u plućima.

Nucala se administrira u injekciji svaka četiri tjedna.
NICE trenutno ocjenjuje i rivalski biotehnološki lijek Teva Pharmaceuticals Cinqaero za tešku eozinofilnu astmu te je zatražila kompaniju da pruži više informacija o cjenovnoj isplativosti svog lijeka.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.