Želite odgoditi smrt? Tada plivajte, plešite i igrajte tenis

Plivanje, sportovi s reketom i aerobik povezani su s najboljim izgledima da odbijete smrt i naročito da smanjite rizik od umiranja od bolesti srca ili moždanog udara, tvrde znanstvenici.

U studiji raznih vrsti vježbanja i njihovim razinama rizika, istraživači su otkrili da je sudjelovanje u određenim sportovima pokazalo značajne prednosti za javno zdravlje, te pozivaju liječnike i kreatore politika da potiču ljude da se angažiraju oko ovih preporuka.

Iako istraživanje, objavljeno u British Journal and Sports Medicine nije pokazalo dodatnu prednost za ljude koji favoriziraju trčanje, nogomet ili rugby, neovisni stručnjaci kažu da je to samo zbog dizajna studije.

‘Ova se studija ne smije krivo interpretirati obzirom da pokazuje da trčanje i nogomet ne štite protiv bolesti srca’, rekao je Tim Chico, kardiolog, savjetnik profesora na Britanin’s Sheffiled Sveučilištu koji je upitan da komentira otkrića.

Studija je analizirala podatke od 11 godišnjih zdravstvenih ispitivanja za Englesku i Škotsku koja su provedena između 1994. i 2008. te su pokrivala 80.306 odraslih s prosječnom dobi od 52 godine.

Sudionici su upitani o tome koje vježbe rade i koliko su vježbali u protekla četiri tjedna te da li je to bilo dovoljno da budu bez daha i znoja.

Vježbe su uključivale teške poslove u domaćinstvu i vrtlarenje; hodanje; bicikliranje; plivanje; arerobik, gimnastiku ili ples, trčanje, nogomet ili rugby; badminton, tenis ili squash.

Opstanak svakog sudionika pratio se u prosjeku devet godina, tijekom kojih je 8.790 umrlo od svih uzroka dok je 1.909 umrlo od bolesti srca ili moždanog udara.

Sveukupno, u usporedbi sa sudionicima koji nisu sudjelovali u navedenim sportovima, rizik smrti tijekom perioda praćenja od bilo kojeg uzroka smrti bio je 47 % niži među onima koji su igrali sportove koji uključuju reket, 28 % niži među plivačima, 27 % niži među plesnim aerobikom i 15 % niži među biciklistima.

U smrtima od bolesti srca i moždanog udara, studija je otkrila da igrači ‘reketnih’ sportova imaju 56 % manji rizik, dok je taj rizik 41 % za plivače i 36 % za aerobik, u usporedbi s onima koji nisu sudjelovali u ovim sportovima.

Chico kaže da je studija otkrila da su trkači i nogometaši imali niže stope smrti od bolesti srca.

‘Iako ovo nije bilo ‘statistički značajno’, mnoge druge studije otkrile su da trkači žive dulje i trpe manje bolesti srca’, rekao je.

‘Nastavit ću govoriti svojim pacijentima da je redovna fizička aktivnost (uključujući trčanje) učinkovitija u reduciranju njihovog rizika od bolesti srca od bilo kojeg lijeka kojeg im propišem’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.