Salata pakirana u vrećice može potaknuti rast salmonele

Listovi salate zdrobljeni u vrećicama u supermarketima mogu uzrokovati curenje soka iz lišća koji potiče pravo okruženje za rast bakterije salmonele, navodi se u novoj studiji iz Velike Britanije.

Sokovi salate povećavaju rast bakterije Salmonelle do 11 % iznad normalne razine, otkrivaju istraživači.

‘Lišće salate predstavlja određeni rizik od infekcije jer su obično minimalno prerađeni nakon berbe te se konzumiraju sirovi’, rekla je autorica studije Primrose Freestone, predavač kliničke mikrobiologije na Sveučilištu u Leicesteru.

Istraživači su obratili više pažnje na kontaminaciju proizvoda od salate nakon što se stotinu ljudi u SAD-u zarazilo Salmonellom od klica graha u 2014. Salmonella godišnje uzrokuje 1.4 milijuna slučajeva bolesti uzrokovanih hranom i 400 smrti u SAD-u, podaci su Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

‘Naš projekt ne indicira povećan rizik od konzumacije listova salate, nego pruža bolje razumijevanje faktora koji doprinose rizicima trovanja hranom’, rekla je Freestone.

‘Također, ovaj rad naglašava potrebu za kontinuiranom dobrom praksom u proizvodnji listova salate i njihovoj pripremi’.

Freestone i kolege mjerili su rast Salmonelle enterice, soja koji se posljednjih godinama obično nalazi u izbijanjima zaraze hranom. Tim je zdrobio nekoliko tipova listova salate – poput špinata, crvene blitve i crvene Rimske salate – kako bi dobili sok lišća.

Tijekom rashladnog razdoblja od pet dana, što je tipično vrijeme pohrane za salatu u vrećicama, 100 bakterija Salmonelle namnožilo se na više od 100.000. Sok lišća salate također poboljšava mogućnost bakterije da se zalijepi za plastične vrećice kao i za samo lišće salate.

‘Najzabrinjavajuće je to, čini se, da izloženost sokovima koji se otpuštaju iz lišća salate poboljšavaju sposobnost Salmonelle za uspostavu infekcija kod konzumenta’, rekla je Freestone.

‘Lišće salate važan su dio zdrave prehrane, no posljednjih godina povezani su s rastućim rizikom od trovanja hranom’.

Lišće salate nosi 3 % rizika za trovanje hranom zbog patogena poput Salmonelle, napisali su autori studije u Journal of Applied and Environmental Microbiology. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) klasificirala je lisnatu zelenu salatu kao jednu od vodećih izvora infekcija uzrokovanih hranom dok se salmonella ubraja u više od 30 % zaraza.

‘Čini se da su konzumenti previše zaokupljeni nutritivnim činjenicama, no ne bi smjeli zaboraviti da i patogeni iz hrane mogu biti smrtonosni’, rekao je Kimon Karatzas, profesor mikrobiologije hrane na University of Reading u Velikoj Britaniji koji nije sudjelovao u studiji.

‘Izbjegavanje svježeg proizvoda nije rješenje, no ako je moguće, konzumenti bi trebali kupovati svjež, nerezani proizvod, radije nego rezan’.

Buduće studije istražit će kako Salmonella preživljava u različitim vrstama svježih proizvoda, rekao je Karatzas. Njegov istraživački tim razvija dezinficijens koji će eliminirati mikroorganizme iz svježih proizvoda.

‘Činjenica da je rast bakterije pojačan s prisutnošću nutrijenata iz hrane nije iznenađenje’, rekao je Martin Adams, profesor mikrobiologije hrane sa Sveučilišta Surrey u UK koji nije sudjelovao u studiji.

‘Ono što mene zabrinjava je da je poseban soj Salmonelle u stanju narasti na 4 stupnja Celzijevih ili u hladnjaku’.

Sojevi Salmonelle tipično ne rastu ispod 7 stupnjeva Celzijevih, rekao je Adams, te temperaturu od 5 stupnjeva celzijevih prihvaća kao temperaturu apsolutnog minimuma za rast bakterije.

‘Veoma je važno da se salatno povrće opere prije konzumacije, što je dobar savjet koji seže mnogo godina unazad’, rekao je Adams.

‘Iako je pripremljena pakirana salata već oprana, još jedno pranje prije upotrebe pružilo bi još jednu razinu sigurnosti’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.