Psihopati mogu zažaliti loše odluke, no iz njih ne uče

Psihopati doživljavaju žaljenje, naročito kada njihove loše odluke direktno na njih utječu – no psihopati ne koriste ovo iskustvo kako bi se na njima informirali o svojim budućim izborima, rezultati su nove studije objavljene 28. studenog u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

‘Popularan pogled na psihopate je da su hladni, bešćutni i da jednostavno ne mare što će se dogoditi njima ili bilo kome drugome’, rekla je psihologinja s Harvarda Arielle Baskin-Sommers, koautorica rada.

‘No, ovo istraživanje pokazuje da mogu doživjeti negativne emocije – ukoliko su pogođeni situacijom.

Baskin – Sommers i koautor Joshua Buckholtz s Harvarda promatrali su odgovore 62 muškarca, od kojih su neki osvojili visoke bodove na mjerenju za psihopatiju, na dvije različite situacije. Otkrili su da psihopati jesu iskusili žaljenje, primjerice kada bi otkrili da su mogli dobiti novac da su napravili drukčiju odluku u scenariju kockanja.

No, psihopati to iskustvo nisu iskoristili kako bi ga koristili kod idućeg doživljaja. Ova nemogućnost da uče iz svojih pogrešaka predviđa broj puta koliko se subjekt pošalje u zatvor.

Baskin -Sommers kaže da ovaj oblik žaljenja ne implicira akcije koje štete drugim ljudima – odsustvo koje je oznaka psihopata.

‘Žaljenje je usmjereno na sebe, dok kajanje uključuje drugoga’, rekla je.

‘Međutim, ako psihopatija posjeduje osjećaj žaljenja, možda je moguće da se osmisli strategija koja bi iskoristila to iskustvo i smanjila recidiv među psihopatskim kriminalcima koji čine disproporcionalni postotak opetovanih prijestupnika’, rekla je Baskin-Sommers.

‘Ukoliko ne dožive nikakvo žaljenje za svoje akcije, tada nemamo mnogo šanse, no ova istraživanja kažu da postoji nešto s čim možemo raditi’, rekla je.

 

Izvor: MedicalXpress