Majke dupini pjevaju svojim bebama prije nego se rode

Poznato je da trudnice vole pjevušiti svom rastućem trbuhu odnosno bebi u njemu, no majke dupini također komuniciraju sa svojim bebama u svojim utrobama.

Nova istraživanja pokazuju da majke dupini izvode ‘zvižduk s potpisom’ za svoje mladunce prije nego se rode kao i nekoliko tjedana poslije. Dupini koriste ove individualne zvukove kako bi se identificirali i komunicirali jedan s drugime.

‘Teoretiziralo se da je ovo dio tzv. procesa utiskivanja’, rekla je Audra Ames s Marine Mammal Behavior and Cognition lab na Sveučilištu Southern Mississippi, na godišnjem sastanku American Psychological Association.

‘Zapravo vidimo da ljudske bebe razvijaju preferencije za glas svoje majke u posljednjem tromjesečju’, rekla je. ‘Ne znamo da li se takvo nešto odvija i ovdje, no moglo bi se raditi o nečem sličnom’.

Istraživači su sakupili 80 sati snimljenih zvukova od dva mjeseca prije i dva mjeseca poslije rođenja dupina kada je bebu dupina Miru rodila devetogodišnja majka dupin u Six Flags Discovery Kingdom u Valleju, Kalifornija. Znanstvenici nisu samo snimali majku i njenu bebu već i pet drugih dupina koji su plivali s njima. Na taj način mogli su utvrditi da li je komunikacija među majkom i bebom ekskluzivna, rekla je Ames.

Otkrili su da se majčin zvižduk intenzivirao netom prije rođenja njezine bebe i nastavio se do oko dva tjedna nakon poroda. Zanimljivo, tijekom tog vremena, drugi su delfini postali tiši, a istraživači vjeruju da ove životinje rade svjestan učinak kako ne bi zbunili bebu te da joj ne utru trag o krivom zvuku.

 

Izvor: Mother Nature Network

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.