Biosimilar Humire tvrtke Momenta uspio u ključnoj studiji za psorijazu

Američka biotehnološka kompanija Momenta Pharmaceuticals Inc rekla je u utorak da je njezina eksperimentalna biosimilar verzija najprodavanijeg autoimunološkog lijeka Humira kompanije AbbVie, postigla glavni cilj u kasnom stadiju ispitivanja uključujući pacijente s jednom formom psorijaze.

Humira, koja se smatra najprodavanijim svjetskim lijekom, generira godišnju prodaju od 15 milijardi američkih dolara i tretira reumatoidni artritis, Chronovu bolest i psorijazu, među ostalim stanjima.

Lijekovi biologici, uključujući Humiru, proizvode se u živim stanicama, a potom se izvlače i čiste. Kako su kompleksniji od tradicionalnih lijekova i ne mogu se precizno kopirati, njihove se sklepane verzije nazivaju biosimilari, umjesto generici.

Nekoliko kompanija razvija biosimilarne verzije najprodavanijih biotehnoloških lijekova za reumatoidni artritis i rak.

U rujnu, biosimilar Humire tvrtke Amgen Inc odobren od strane američke Administracije za hranu i lijekove FDA – prvi je koji je osvojio američki regulatorni mig za lijek (Vidi: FDA odobrio Amgenovu kopiju lijeka za artritis Humire, kompanije Abbvie). No, AbbVie pokušava blokirati njegovo lansiranje, tvrdeći da bi Humiru patenti trebali čuvati najmanje do 2022. godine.

U ispitivanjima Momente, odrasli pacijenti s umjerenom do jakom kroničnom plak psorijazom primili su do 48 tjedana dug tretman s lijekom Momente nazvanim M923, Humirom ili Humirom naizmjenično s M923.

Postotak pacijenata koji su postigli najmanje 75 % smanjenja na indeksu ozbiljnosti psorijaze bio je ekvivalent između M923 i Humire, čime je ostvaren glavni cilj studije.

Momenta je razvila M923 u suradnji s Baxaltom – koji je sada dio Shire Plc – no u rujnu Shire je odlučio okončati svoj biosimilar program i u procesu je tranzicije lijeka Momenti.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.