Invazija parazita: U Zagrebu i Dubrovniku epidemija svraba

Zatvor u Sisku i bolnica u Popovači neke su od ustanova u kojim su zabilježeni slučajevi oboljelih od svraba.

Prema podacima Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s jučerašnjim je datumom prijavljeno 1.690 slučajeva oboljelih od ove parazitske bolesti površinskog dijela kože koju uzrokuje grinja.

To je za 250 više nego prošle godine, odnosno 686 više no 2014. godine. U odnosu na lani povećan je i broj epidemija. Ove godine ih je 28, prošle je bilo osam manje. Oboljelih od svraba najviše je u kontinentalnoj Hrvatskoj, a od ukupnog broja prijavljenih epidemija ove godine ih je sedam bilo u Zagrebu, no dvije su evidentirane i u Dubrovniku.

‘Od 1991. do 2000. u prosjeku se prijavljivalo više od 2.200 oboljelih od svraba, od 2001. do 2010. oko 560 prijava, tako da možemo reći da se izmjenjuju razdoblja povećanog broja prijava s razdobljima gdje se bilježi manji broj prijava. Činjenica je da liječnici kojima se oboljeli javljaju, ako u duljem razdoblju nemaju priliku dijagnosticirati bolest, na nju i ne posumnjaju te se ne postavi ispravna dijagnoza na vrijeme, što pogoduje širenju zaraze unutar obitelji, ali i u kolektivima. Često se upravo u obiteljskim epidemijama uoči problem kasnog prepoznavanja bolesti i pravilnog postavljanja dijagnoze, što onda rezultira širenjem bolesti’, objašnjava dr. Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju.

Oboljele izdvojiti

Liječnik savjetuje da se ljudi koji imaju izraziti svrbež, koji je jači noću i na toplini, te promjene na koži, ponajviše šake, između prstiju, na pregibu ručnog zgloba, laktovima, pazušnim naborima, trbuhu i unutarnjim stranama bedara – odmah jave liječniku. U žena su promjene na koži vidljive i na dojkama, u muškaraca na spolovilu, a kod djece mogu biti zahvaćena glava i vrat, dlanovi i tabani.

Oboljelog treba odvojiti od drugih i odmah liječiti. Tretman je potrebno provesti istovremeno i kod osoba u bliskom kontaktu s oboljelim. Treba oprati donje rublje, posteljinu i odjeću koje je pacijent koristio tri dana od početka liječenja, savjetuju liječnici.

 

Izvor: Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.