Kako prevenirati širenje kožne infekcije impetigo

Impetigo je zarazna kožna infekcija koja se može prevenirati i može se liječiti antibioticima. 

Najčešća je kod djece, no i odrasli mogu dobiti impetigo. Izdajnički znakovi su plikovi ili rane, najčešće na licu, vratu, rukama i području pelena.

Impetigo može nastati u bilo koje vrijeme, no češća je tijekom toplih mjeseci u godini. Više od tri milijuna slučajeva impetiga godišnje dogodi se u SAD-u.

Impetigo uzrokuju dvije bakterije koje su obično bezopasne – streptokok ili stafilokok ili oba uzročnika.

Kod većine bolesnika ne nalaze se predisponirajući čimbenici, no impetigo može nastati nakon bilo kakvog prekida cjelovitosti kože; čini se kako su opći čimbenici rizika vlažni okoliš, loša higijena i kronično nosilaštvo stafilokoka u nosnoj šupljini. Impetigo se može dogoditi kada netko pretrpi manji rez, ogrebotinu ili ubod insekta.

‘Tipično, impetigo primjećujemo kod djece u dobi između dvije i šest godina, vjerojatno jer se više porežu i ogrebu. I to širi bakterije’, rekao je pedijatar američke Administracije za hranu i lijekove dr. Thomas Smith.

Simptomi uključuju osip koji svrbi, crvene ranice koje svrbe i koje su ispunjene tekućinom formirajući žute kore kao i mjehuriće ispunjene tekućinom. Stanje se obično liječi oralnim antibioticima ili kremama i mastima na oboljelo mjesto.

Kada se ne liječi, impetigo se često očisti sam od sebe za nekoliko dana ili tjedana, kaže Smith.

Važno je inficirana područja čistiti i izbjegavati češanje. Problem, ako se ostavi neliječen je taj da se može prenijeti na druge dijelove tijela i druge ljude.

‘Kako biste proširili impetigo, potreban vam je bliski kontakt s inficiranom osobom ili objektom koji je inficirana osoba dirala’, rekao je Smith.

Kako biste spriječili širenje impetiga, Smith preporuča inficirana područja dobro prati vodom i sapunom, labavo pokriti plikove i ranice dok se ne zaliječe, kao i temeljito pranje ruku nakon diranja zaraženih ljudi ili objekta koji su dirale zaražene osobe.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.