HUBOL traži pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja i svih javnih službenika

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražila je od Ministarstva pravosuđa da Radna skupina za izmjene Kaznenog zakona osigura zaštitu ne samo zdravstvenog osoblja, već i svih službenika u javnim službama – nastavnika, profesora i stručnih suradnika u školama i učeničkim domovima, profesora na visokim učilištima, sveučilištima i javnim institutima, te radnicima u ustanovama socijalne skrbi.

‘Prema neslužbenim informacijama, Radna skupina će na sastanku u ponedjeljak, 28. studenoga, zauzeti stav da se napad na liječnika neće tretirati prema službenoj dužnosti, jer ih na taj način stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druge zdravstvene djelatnike. Stoga od Vas tražimo hitnu pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja, ali i svih službenika u javnim službama (nastavnika, profesora i stručnih suradnika u školama i učeničkim domovima, profesora na visokim učilištima, sveučilištima i javnim institutima te radnicima u ustanovama socijalne skrbi)’, stoji u pismu HUBOL-a ministru pravosuđa Anti Šprlji.

Navode da ga njegova sadašnja pozicija stavlja u poziciju dugoročnog promišljanja, jer bi eventualno zaobilaženje zatraženih promjena moglo dovesti do dodatnog nezadovoljstva liječnika i njihova odlaska iz Hrvatske.

‘Na taj ćete način izravno biti suodgovoran za urušaj javnog zdravstvenog sustava i prekid kontinuiteta zdravstvene zaštite u mnogim, posebno slabije razvijenim, krajevima Hrvatske, koji je neminovan, ukoliko se nastavi s politikom ignoriranja i zanemarivanja liječničke struke’, poručuje u pismu HUBOL.

Podsjećaju da su već ranije predložili promjenu Kaznenog zakona, te traže striktno poštivanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno službenike u javnim službama. Ministra pravosuđa pozivaju da razmotri Prijedlog zakona o dopunama kaznenog zakona od Ministarstva zdravstva, koji je dobio u ožujku ove godine.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.