Necijepljenoj djeci zabranjeno pohađanje vrtića u talijanskoj regiji

Talijanska regija Emilia Romagna odobrila je zakon kojim prevenira roditelje da ostave svoju djecu u vrtićima ukoliko ona nisu procijepljena, izvještavaju lokalni mediji.

Zakon je prošao regionalnu zakonodavnu skupštinu s većinom, 27 glasova za. Pet glasova bilo je protiv ove inicijative i došli su iz redova Five Star Movementa, dok je 10 zastupnika bilo suzdržano na glasovanju.

Novi se zakon odnosi na djecu u dobi između 0-3 godine i pokriva cjepiva protiv difterije, polijomelitisa, tuberkuloze i hepatitisa B.

‘Zakon je dizajniran da štiti javno zdravlje u našoj zajednici, naročito zdravlje najosjetljivije djece koja se ne mogu cijepiti zbog zdravstvenih razloga, slabog imunološkog sustava ili teških kroničnih stanja zbog čega su izloženija infekcijama’, rekao je predsjednik regije Stefano Bonaccini nakon glasovanja, pišu talijanski novine Il Giornale.

‘Prvi smo u Italiji koji smo usvojili ovu mjeru, utirući put za druge regije koje namjeravaju učiniti isto’, dodao je.

Broj cijepljenje djece je u padu tijekom posljednjeg desetljeća u regiji, dodao je Bonaccini, rekavši da je u 2104. ta brojka pala ispod 95 %, što je ispod ‘sigurne granice’ preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije, WHO.

‘U 2015. pokrivenost od četiri obavezna cjepiva dosegla je 93.4 % što predstavlja potencijalnu prijetnju javnom zdravlju. Roditelji su promijenili svoj stav prema dječjim cjepivima, ponajviše zbog dezinformacija i nedostataka znanstvenih spoznaja koja se šire internetom. Odlučili smo da bi javno zdravlje trebalo biti zajamčeno i zaštićeno, a ne prepušteno nevjerojatnim uvjerenjima’, zaključio je Bonaccini.

Regija je krenula s podizanjem svijesti o važnosti i prednostima cijepljenja.

Zakon je pozdravio talijanski premijer Matteo Renzi, vođa Demokratske stranke kojoj pripada i Bonaccini.

Kritičari međutim vjeruju da zakon neće promijeniti situaciju.

‘Nitko ne dovodi u pitanje prednosti cijepljenja, mi smo zabrinuti s metodama za obavljanje obveza. One neće učiniti ništa nego što će odbiti još više roditelja. Prisila nije pravi način’, rekla je Raffaella Sensoli, regionalna direktorica Five Star Movementa.

 

Izvor: Independent

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.