GSK ‘lovi’ Astru s početkom velikog ispitivanja za lijek protiv anemije

GlaxoSmithKline započeo je klinička ispitivanja na eksperimentalnom lijeku protiv anemije, loveći AstraZenecu u utrci u kojoj se razvija lijek koji bi oponašao odgovor tijela na visoku nadmorsku visinu.

Daprodustat GSK-a, administrira se kao tableta i dizajniran je da zamijeni injektabilne EPO proizvode koje naširoko koriste bolesnici s kroničnom bolesti bubrega. EPO, koji pojačava crvene krvne stanice, nepopularan je dopinški agens u sportu. Naime, EPO je hormon nadbubrežne žlijezde i odgovoran je za razvitak crvenih krvnih zrnaca, a time i kapacitet brzog prijenosa kisika do vitalnih organa tijela, a posebno mišića. Kada mišići dobivaju više kisika oni bolje rade i povećava im se radna sposobnost.

Novi lijek radi na način da kopira tjelesni odgovor na hipoksiju, odnosno niske razine kisika, povećavajući prirodnu proizvodnju EPO-a u bubrezima.

GSK je rekao u četvrtak da će njihova faza III kliničkih studija upisati ukupno 7.500 pacijenata s bolesti bubrega.

Ispitivanja će provjeravati učinak daprodustata na anemiju i kardiovaskularnu sigurnost, obzirom na rizike srca povezane s trenutnim injektabilnim EPO proizvodom.

Tableta roksadustat AstraZenece, koji je razvijen zajedno s Fibrogenom i Astellasom već je u fazi III testiranja i uključuje više od 8.000 pacijenata. U Kini, ispitivanja su završena i roksadustat je sada spreman za regulatorno podnošenje.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.