Novartis kupuje hematološki laboratorij Selexys Pharmaceuticals

Novartis kupuje američki Selexys Pharmaceuticals u poslu vrijednom 665 milijuna američkih dolara, objavila je tvrtka u ponedjeljak čime širi svoje poslovanje u lijekovima koji se bore protiv krvnih bolesti.

Novartis, koji je prošlog tjedna izvijestio da je u pregovorima s američkim generičkim proizvođačem Amnealom, vrši svoju mogućnost kupnje Selexysa nakon srednjeg stadija II faze ispitivanja ocjenjivanja lijeka SelG1 tvrtke sa sjedištem u Oklahomi.

Tretman je usmjeren na smanjenje vazo okluzivne krize boli koje nastaju zbog začepljenja krvnih žila uslijed nakupljanja srpastih crvenih krvnih zrnaca kod pacijenata s ovom bolesti. Ovakve krize događaju se kod adolescenata i odraslih pacijenata gdje srpaste crvene krvne stanice ometaju cirkulaciju u krvnim žilama.

Novartisov izvršni direktor Joe Jimenez rekao je da su u lovu na stjecanje kompanije.

Posao od ponedjeljka u pregovorima je od 2012. kada je Novartis dobio mogućnost da kupi Selexys i njegov lijek protiv bolesti srpastih stanica, ovisno o tome kako protječu ispitivanja.

Ovaj posao ima potencijal pojačati Novartisov portfelj za krvne bolesti, u području bolesti gdje bi novi tretmani mogli zahtijevati visoke cijene jer su u tako velikoj potražnji. Oko 90.000 Amerikanaca ima nasljednu bolest srpastih stanica.

Ipak, neki analitiari kažu da Novartis ima posla da uvjeri investitore da je na putu prema ponovnom rastu nakon što su dionice tvrtke pale gotovo petinu ove godine.

‘To je definitivno poboljšanje za hematologiju tvrtke unutar posla s onkologijom, no i nije neka pogodba i neće imati nikakvog utjecaja na cijenu dionica’, rekao je Michael Nawrath analitičar Zuercher Kantonalbanka u pismu investitorima.

‘Novartisovi problemi – gubici prihoda od gubitka patenta na Gleevec, izostanak rasta na Alconu i slaba početna prodaja za Entresto – lako mogu zasjeniti ovu akviziciju’.

Iako kupnja pokazuje da su rezultati ispitivanja pozitivni, Novartis je rekao kako će detalje ispitivanja SelG1 Selexysa objaviti na godišnjem kongresu American Society of Hematology 4. prosinca.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.