WHO: Virus Zika više nije izvanredno zdravstveno stanje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak kako virus Zika i njemu srodne neurološke komplikacije više ne predstavljaju međunarodnu prijetnju, no da će se nastaviti raditi na suzbijanju širenja te bolesti kroz ‘robustan program’.

Izvanredni odbor WHO-a koji je u veljači objavio međunarodno izvanredno zdravstveno stanje (PHEIC) izvijestio je kako smatra da ‘virus Zika i s njim povezane posljedice i dalje predstavljaju zdravstveni izazov kojim se treba intenzivno baviti, no kako više nije PHEIC’.

Dužnosnici WHO-a uspostavili su virus Ziku i dalje kao globalnu prijetnju svjetskom javnom zdravlju. Upozorili su da će se virus, koji je otkriven u 60 zemalja od izbijanja i identificiran lani u Brazilu, nastaviti širiti tamo gdje su prisutni komarci koji prenose virus.

Uklanjanjem međunarodne oznake hitnosti stavlja Ziku u klasu s drugim bolestima kao što je denga, koja predstavlja ozbiljan rizik i zahtijeva daljnja istraživanja, uključujući nastojanja da se razviju djelotvorna cjepiva.

‘Ne smanjujemo važnost virusa Zike. Svrstavajući ga pod dugotrajni program rada šaljemo poruku da će taj virus i dalje ostati prisutan’, rekao je Dr. Peter Salama, izvršni predsjednik programa WHO-a za hitne situacije.

Virus Zika kod većine ljudi izaziva samo blage simptome, no kod trudnih žena stvara rizik od pojave mikrocefalije kod njihove djece. Mikrocefalija je deformacija koja vodi do abnormalnog smanjenja mozga i glava.

Zika virus prenose komarci, a njegovo ime dolazi od šume Zika u Ugandi gdje je virus prvi put izoliran 1947.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.