Probiotici mogu smanjiti razine stresa i tjeskobe

Probiotici ili žive bakterije s prednostima koje se uvode u tijelo postaju sve popularnije kao način da se poboljša zdravlje i dobrobit čovjeka. Prethodne studije pokazale su direktnu vezu između crijevnih mikroba i središnjeg živčanog sustava.

Sada, istraživači sa Sveučilišta Missouri, koristeći model zebraste ribice, utvrdili su da uobičajeni probiotici koji se prodaju kao dodaci prehrani i u jogurtu mogu smanjiti ponašanja povezana sa stresom i tjeskobom. Proučavanje kako crijevne bakterije utječu na ponašanje zebraste ribice moglo bi dovesti do boljeg razumijevanja kako probiotici mogu utjecati na središnji živčani sustav kod ljudi (Vidi: Probiotici mogu pomoći protiv tjeskobe i problemima pamćenja).

‘Zebraste ribice su vrsta modela koja se etablira za neurobihevioralne studije i njihova je upotreba već dobro etablirana kod pregleda na lijekove’, rekao je Aaron Ericsson, direktor MU Metagenomics Center i profesor na Odjelu za veterinarsku patobiologiju.
‘Naša studija pokazala je da bi jednostavan probiotik, koji normalno koristimo kako bi držali usklađenim svoj probavni trakt, mogao također biti koristan u smanjenju razina stresa’.

U seriji studija, istraživači su testirali kao su se zebraste ribice ponašale nakon doze Lactobacillus plantarum, uobičajene bakterije koja je pronađena u jogurtima i probiotičkim dodacima. U prvoj studji, znanstvenici su dodali bakteriju spremnicima gdje su obitavale zebraste ribice, dok ribice u drugim spremnicima nisu primile pobiotike. Tada, istraživači su uveli okolišne stresore prema obje grupe, poput toga da su iscrpljivali male količine vode iz spremnika ili su ih pretrpavali.

‘Svaki dan uveli bismo drugi stresor – testovi koji su validirani od drugih istraživača i uzrokuju visoku tjeskobu kod zebrastih ribica’, rekla je Elizabeth Bryda, profesorica veterinarske patobiologije na MU College of Veterinary Medicine.

‘Riječ je o uobičajenim obrascima okolišnog stresa, poput izolacijskog stresa ili promjene temperature što testove čini relevantnima i za ljude’.

Analiziranjem genskih puteva na obje grupe ribica, istraživački je tim otkrio da su zebraste ribice, kojima su dani probiotici, pokazale smanjenje metaboličkih puteva povezanih sa stresom.

‘Mjerenjem gena povezanih sa stresom i tjeskobom naši su testovi bili u stanju predvidjeti kako će ovi uobičajeni probiotici biti u stanju pružiti korisne bihevioralne odgovore kod ovih ribica’, rekao je Daniel Davis, pomoćni direktor na MU Animal Modeling Core.

‘U osnovi, bakterije u crijevima promijenile su ekspresiju gena povezanih sa putevima stresa i tjeskobe kod ribica čime je dopuštena povećana signalizacija pojedinih neurotransmitera’.

Kako bi dodatno testirali svoje teorije, istraživači su mjerili kretanja ribica u svojim spremnicima koristeći sofisticirano kompjutersko mjerenje i druge alate. Prethodne studije o ponašanju ribica otkrile su da su ribice koje su pod stresom imaju tendenciju više vremena provoditi na dnu sprenika. No, kada su im davali probiotike imale su tendenciju više vremena provesti na vrhu spremnika – promjena u ponašanju koja indicira da su razine stresa ili razine tjeskobe manje.

‘Korštenjem zebrastih ribica razvili smo relativno jeftinu platformu za testiranje drugih vrsta bakterija i probiotika i njihove potencijalne prednosti na različite sustave u tijelu’.

Studija ‘Lactobacillus plantarum’ koja slabi ponašanje povezano s tjeskobom i štiti protiv disbioze inducirane stresom kod odraslih zebrastih ribica, objavljena je u Scientific Reports.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.