Virus hepatitisa C vara stanice jetre da sabotiraju imunološki odgovor

Virus koji uzrokuje hepatitis C štiti se na način da blokira signale koji pozivaju imunološki odgovor u stanicama jetre, ako je suditi istraživačima sa Sveučilišta Washington u radu objavljenom 14. studenog u Nature Medicine.

‘Nalaz pomaže objasniti zbog čega mnogi pacijenti imaju neuspjeh s određnim tretmanima liječenja i trebao bi pomoći da razvijemo učinkovitiji aleternativni protokol liječenja’, rekao je Ram Savan, autor studije i profesor imunologije na UW School of Medicine.

Virus hepatitisa C je najčešći uzrok kroničnog hepatitisa i vodeći uzrok raka jetre u SAD-u. Prvenstveno se širi kontaktom sa zaraženom krvi.
Svake godine hepatitisom C zarazi se više od 30.000 Amerikanaca. Čak 85 % razvije cjeloživotnu kroničnu infekciju. Od ovih pacijenata, oko jedan na 10 na kraju će razviti cirozu ili rak jetre.

U posljednjoj studiji pod palicom Abigail Jarret, sa Sveučilišta Yale, njezina je grupa pokazala da virus hepatitisa C sabotira antivirusnu obranu jetrenih stanica tako da zatupi učinak ključnih imunoloških proteina interferona.

Kada stanice postanu zaražene, one otpuštaju interferone. To pak potiče na stotine gena da generiraju proteine koji se bore s virusom unutar stanica. Interferoni mogu čak izazvati stanice na samouništenje kako bi prevenirali da se virus proširi.

Jedan od ovih interferona koji se zove interferon-alfa koristi se mnogo godina kako bi se liječila kronična infekcija hepatitisa C – ili sam ili zajedno s antivirusnim ribavirinom.

Ovi tretmani pomažu mnnogim pacijentima da se riješe virusa, no tretmani ne uspiju izliječiti više od 60 % pacijenata.

Novi učinkovitiji lijekovi s manje nuspojava uvelike su zamijenili terapije na bazi interferona. Međutim, nije jasno zbog čega liječenje interferonima toliko često ne uspijeva. Iz ove studije, istraživači pretpostavljaju da je sposobnost virusa da izbjegava interferone povezana sa samim stanicama.

U prethodnom istraživanju, istraživački tim Rama Savana otkrio je da kada virus hepatitisa C napadne stanicu jetre, virus potiče stanice na aktivaciju dva gena – MYH7 i MYH7B.

Ovi su geni obično aktivni samo u glatkim skeletnim mišićima i stanicama srca. Jednom kada se aktiviraju, ovi geni proizvode dvije mikroRNA, molekule koje mogu utjecati na proizvodnju drugih proteina.

Savan i kolege istraživači pokazali su da te mikroRNA ometaju staničnu proizvodnju dva interferona. Aktivacijom gena MYH7 i MYH7B, napadanje virusa hepatitisa C ograničava sposobnost stanica jetre da generira te interferone. Stanice su manje u mogućnosti da se odupiru i uklone virus.

Istraživači su tako pokazali da ove virusno-inducirane mikroRNA spriječavaju proizvodnju receptora ključnih za antivirusni odgovor stanica potaknut interferonima.

Dakle, ove mikroRNA inducirane virusom hepatitisa C mogu oslabiti antivirusnu obranu stanica jetre vođenih interferonom na dva načina, objašnjava Jarret.

Prvo, virus spriječava sposobnost stanice da proizvodi vlastiti tip III interferona.

Drugo, prevenira stanice od pravljenja receptora potrebnih kako bi interferoni tip I bili učinkoviti.

‘Ovo može dijelom objasniti zbog čega liječenje interferonima – koji uprežu interferon tip I – ne uspijevaju na toliko mnogo pacijenata’, rekla je Jarret.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.