Investitor McDonald’sa traži smanjenje antibiotika u mesu ovog lanca

Dioničar McDonald’s Corpa udvostručava svoje napore kako bi uvjerio ovaj lanac brze prehrane da prestane u svim svojim restoranima u cijelom svijetu posluživati meso životinja uzgojenih antibioticima koji su od vitalnog značaja u borbi protiv ljudskih infekcija.

Više od 70 % medicinski važnih antibiotika u SAD-u prodaju se za upotrebu na stoci. Znanstvenici već neko vrijeme upozoravaju da rutinska upotreba antibiotika u promicanju rasta i prevenciji bolesti na zdravim životinjama na farmama doprinosi porastu opasne, na antibiotike otporne superbakterijske infekcije, koja svake godine samo u Americi ubije oko 23.000 ljudi i predstavlja značajnu prijetnju svjetskom zdravlju.

Kongregacija benediktinskih sestara Boerne, Texas, zatražile su direktore McDonald’sa da zabrane upotrebu medicinski važnih antibiotika u svom globalnom opskrbnom lancu peradi. McDonald’s je već usvojio ovu politiku na piletini koja se poslužuje u američkim restoranima.

Grupa također traži od lanca brze prehrane da postavi globalne ciljeve i vremenske rokove za prebacivanje na svinjetinu i govedinu hranjenju i podizanu bez ne-terapeutske upotrebe medicinski važnih antibiotika.

Tek nešto više od 20 % dioničara Mc’Donald’sa glasalo je za sličan prijedlog na ovogodišnjem sastanku. Sestrama je za cilj da dioničari glasaju o novom prijedlogu na sastanku McDonald’sa 2017. godine.

McDonald’s je rekao da nastavlja ‘angažirati ključne stručnjake, uključujući i neke koji služe kao savjetnici pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), kako bi unaprijedili napredak diljem industrije’.

Kompanija je rekla da njihova trenutna politika ‘pruža smjernice svojim dobavljačima u dijelovima svijeta gdje industrija još uvijek nema sustave koji će im omogućiti da provjere suglasnost kroz cijeli opskrbi lanac.

Setsra Susan Mika rekla je da je rezolucija dio kontinuiranog procesa.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.