Opasna sintetička droga pojavila se u Sloveniji

U Ljubljani se na narko tržištu pojavila nova opasna sintetička droga koja može biti kobna za život ovisnika već u vrlo malim količinama, a riječ je o 4-fluoro-butirfentanilu.

Riječ je sintetičkom opioidu, derivatu fentanila, a izaziva svrbež te ozbiljnu respiratornu depresiju – plitko disanje, što za onoga koji konzumira drogu može biti opasno po život čak i ako je uzme u vrlo malim količinama, upozorio je javnost u priopćenju Nacionalni institut za javno zdravlje.
Za istu se drogu koriste i nazivi 4F-BF, 4-FBF i p-FBF, prisutna je u obliku praška, tableta i kao sprej za nos, a za život su opasne i vrlo male doze, upozoravaju u institutu.

4-fluoro-butirfentanil je opioidni analgetik koji se prodaje online kao dizajnerska droga (što znači da je strukturni ili funkcionalni analog kontrolirane supstance koja je dizajnirana da oponaša farmakološke učinke originalnog lijeka). Nuspojave su slične samom fentanilu, a uključuju svrbež, mučninu, potencijalno ozbiljne respiratorne probldme koje mogu ugrožavati život. Analozi fentanila ubili su na stotine ljudi u Europi i bivšem Sovjetskom savezu od kada se najnovije počeo oživljavati u Estoniji u ranim godinama 2000.-e.

Švedska javna zdravstvena agencija sugerirala je klasificranje 4-fluorobutyrfentanyl kao opasne supstance 18. kolovoza 2014.
U listopadu 2015. 4-fluorobutyrfentanyl postao je kontrolirana supstanca u Kini.

 

Izvor: Dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.