Marihuana može pomoći liječiti ovisnosti o drogama

Marihuana bi mogla pomoći alkoholičarima i ovisnicima o opioidima da odbace svoje loše navike, studija je UBC-a.

‘Istraživanje sugerira da ljudi mogu koristiti kanabis kao izlaznu drogu kako bi smanjili korištenje supstanci koje su potencijalno štetnije, poput opioidnih lijekova protiv bolova’, rekao je glavni autor studije Zach Walsh, izvanredni profesor psihologije na UBC Okanagan kampus.

Ovaj sveobuhvatan sustavni pregled istraživanja o upotrebi medicinskog kanabisa i mentalnog zdravlja također je otkrio neke dokaze da kanabis može pomoći kod simptoma depresije, PTSP-a i društvene tjeskobe. Međutim, pregled zaključuje da korištenje kanabisa možda ne bi bilo preporučljivo za stanja poput bipolarnog poremećaja i psihoza.

U pregledavanju ograničenih dokaza o medicinskom kanabisu čini se da pacijenti i drugi zagovornici kanabisa kao alata za smanjenja šteta i mentalno zdravlje imaju neka valjana uporišta.

Walsh i njegov tim sustavno su pregledavali sve studije o medicinskom kanabisu i mentalnom zdravlju, kao i preglede o upotrebi ne-medicinskog kanabisa – čime je njihov pregled jedan od najopsežnijih izvještaja o učincima medicinskog kanabisa na mentalno zdravlje.

S legalizacijom marihuane važno je identificirati načine da se pomogne stručnjacima za mentalno zdravlje da se pomaknu iznad stigme te da je bolje razumijevanje rizika i prednosti kanabisa sve više važno.

‘Trenutno ne postoji dovoljno jasnih smjernica o tome kako stručnjaci za mentalno zdravlje najbolje mogu raditi s ljudima koji koriste kanabis za medicinske svrhe’, rekao je Walsh.

‘S krajem prohibicije, reći ljudima da je naprosto prestanu koristiti možda nije više izvediva opcija. Znati kako uzeti u obzir kanabis u jednadžbi liječenja postat će nužnost’.

Studija je nedavno objavljena u časopisu Clinical Psychologycal Review.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.