Florida Keys podijeljena oko puštanja genetski modificiranih komaraca

Glasači na Floridi bili su u sukobu na glasačkom referendumu prošlog utorka o tome da li dozvoliti prvo ispitivanje genetski modificiranih komaraca kako bi se smanjila nativna populacija vrste komaraca koja širi virus Zika.

Vrsta Aedes aegypty živi u domovima i teško ju je iskorijeniti insekticidima. Osim virusa Zika ovi komarci šire i žutu groznicu, groznicu dengua i virus chinkungunya.

U Key Havenu, gradu gdje bi se ispitivanje moglo provesti, više od 65 % glasača odbilo je ove planove. U Monroe Countyju, koji uključuje Key Haven 57 % glasača diglo je svoj glas za ovo ispitivanje.

Mjere glasovanja nisu obvezujuće i riječ je o neslužbenom glasovanju. Odluku po ovom pitanju donijet će Florida Keys Mosquito Control District Board, na rasporedu 19. studenog kako bi razmotrili rezultate ankete i rezultate pet drugih ispitivanja koja je županija provela.

Oxitec, kompanija koja je razvila eksperimentalne komarce, u vlasništvu je tvrtke Intrexon Corp., biotehnološke tvrtke fokusirane na sintetičku biologiju.

Ukoliko se proces nastavi, komarci ove britanske kompanije puštat će se tri puta tjedno preko malog poluotoka. Key Haven ima 1.000 stanovnika i jednu benzinsku crpku.

Prirodna populacija komaraca je izolirana morem i glavnom autocestom otoka, zbog čega je savršena lokacija za ispitivanje, rekao je Oxitec.

U ispitivanju, komarci će se pariti s izvornim ženkama, onima koje grizu. I genetski modificirani komarci i njihovo potomstvo nose fatalni gen i brzo umiru. Tijekom vremena populacija bi se trebala smanjiti.

‘Sretni smo s rezultatima’, rekao je Phil Goodman, predsjednik odbora za kontrolu. Goodman misli da su glasači Key Havena dobili loše informacije o sigurnosti ispitivanja i nada se da će odbor unatoč podijeljenim glasovima lokalnog stanovništva odobriti ispitivanje, možda negdje drugdje u županiji.

Referendum ima implikacija iznad malenog dijela Florida Keysa. Najnaseljeniji dio Floride Miami – Dade County, pomno prati situaciju i razmatra korištenje genetski modificiranih komaraca. No Key Haven znatno se razlikuje od živahne turističke destinacije Miami Dade, inače dom 2.7 milijuna ljudi.

Obzirom da genetski modificirani komarci ne proizvode, po dizajnu, potomstvo, kompanija će ih morati konstantno pumpati u okoliš.

‘Ukoliko želite implementirati muški sterilizacijski program, postoje drugi načini kako da to napravite’, rekao je Durland Fish, profesor mikrobnih bolesti, šumskih i okolišnih studija sa sveučilišta Yale koji plan dovodi u pitanje.

‘Ovo je poslovna prilika. Ovo je skupo. I ne možete to prestati raditi’.

Administracija za hranu i lijekove (FDA) odredila je u kolovozu da ispitivanje ‘neće imati značajan utjecaj’ na okoliš. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Pan American Health Organization (PAHO) uvjetno su preporučile širenje ispitivanja s tom razlikom da je potrebno više kliničkiih ispitivanja.

‘No, to ne može biti tako jednostrano’, rekao je Fish. ‘Eliminacija komaraca Aedes aegypty iz jednog ekosustava može dovesti do reinvazije ili invazije druge bolesti koju vrsta prenosi’, kaže.

Luke Alphey koji je dizajnirao GM komarce i suosnivač Oxiteca ima malo drukčiji pogled.

‘Dio motivacije za ovo istraživanje bila je upotreba moderne genetike kako bi se pružile očite prednosti ove vrste pristupa (steriliziranih komaraca), uključujući i izbjegavanje insekticida kao i mogućnost targetiranja specifične vrste bez da se šteti drugim vrstama’.

 

Izvor: MedicalXpress

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.