Nakon tri tjedna Ministarstvo otkrilo detalje o zaraženoj piletini

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je poslalo priopćenje o piletini u kojoj je pronađena salmonela. Navode da im je Lidl Hrvatska d.oo. 2. studenog ove godine prijavio da je utvrđena salmonela u uzorcima proizvoda: Svježa pileća prsa, cca. 1kg, podrijetlo Poljska, dobavljač Mesna industrija Braća Pivac, rok trajanja: 25.10.2016. Pačja prsa s kožom, 420g, podrijetlo Mađarska, dobavljač Hungerit, rok trajanja: 28.10.2016.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić smijenio je Tomislava Kiša, čelnika Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane zbog afere oko mesa zaraženog salmonelom koje se našlo na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, javlja Jutarnji list.

Naime, Tolušić smatra kako je Kiš odgovoran što hrvatska javnost nije doznala kako se u pilećim fileima, koja su uvezena iz Poljske, nalazi salmonela. Zaraženo meso se prodavalo u Lidlu, dok je uvoznik Mesna industrija braća Pivac.

Inače, Kiš je u resorno ministarstvo došao na poziv bivšeg ministra Davora Romića, a prije dolaska u ministarstvo bio je načelnik Sektora za zaštitu zdravlja životinja Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Od 4. ožujka 2016. bio je i pomoćnik ministra poljoprivrede.

Priopćenje Ministarstva prema javnosti donosimo u cijelosti:

Nakon provedenog postupka samokontrole i analize Lidl Hrvatska d.o.o. je 2.11.2016. prijavilo Ministarstvu poljoprivrede da je utvrđena salmonela u uzorcima proizvoda:

Svježa pileća prsa, cca. 1kg, podrijetlo Poljska, dobavljač Mesna industrija Braća Pivac, rok trajanja: 25.10.2016.
Pačja prsa s kožom, 420g, podrijetlo Mađarska, dobavljač Hungerit, rok trajanja: 28.10.2016.

Lidl je dao analizirati proizvode iz svog distribucijskog centra u Jastrebarskom (19.10. – nalaz negativan) te u Perušiću (21.10. – nalaz pozitivan). Laboratorijski nalaz Lidlu je dostavljen 2.11.2016..

Lidl je od dobavljača mesa – Mesna industrija Braća Pivac – zatražio njihove nalaze za iste proizvode. Iz Pivca su Lidlu potvrdili da su 3 nalaza analiza koje su oni napravili – negativna na salmonelu.
Prema vlastitoj proceduri, 1 dan prije isteka roka trajanja, Lidl Hrvatska d.o.o. proizvode povlači iz prodaje: 24.10.2016. (svježa pileća prsa) i 27.10.2016. (pačja prsa). Svi proizvodi koji su vraćeni iz trgovina su neškodljivo uklonjeni. Lidl Hrvatska d.o.o. je odradio sve potrebne aktivnosti te redovno kontrolira proizvode koje stavlja na tržište i o tome pravodobno izvještava Ministarstvo poljoprivrede.
Ministarstvo poljoprivrede je 4.11.2016. po dobivanju obavijesti od Lidla, zatražilo dodatne informacije od veterinarske inspekcije s terena te prikupljanje svih potrebnih dokumenata kako bi se situacija prijavila u EU RASFF (sustav brzog uzbunjivanja za hranu).
Veterinarska inspekcija je nakon prikupljanja dokumentacije i svih potrebnih podataka 10.11.2016. obavila još jedan nadzor u Mesnoj industriji Braća Pivac i utvrdila da se u objektu ne nalaze proizvodi svježih pilećih prsa uvezenih iz Poljske. Sutradan, 11.11.2016. nacionalna kontakt točka (više djelatnika Ministarstva poljoprivrede) prosljeđuje informaciju u EU RASFF.
Obzirom da je tom mesu istekao rok trajanja te se ono više nije nalazilo na tržištu, EU RASFF je informaciju zaprimljenu od RH klasificirao kao ‘information for attention’ (obavijest za informaciju), a ne kao ‘alert’ (uzbuna). Sustav brzog uzbunjivanja na razini EU je tako postavljen i samo u slučajevima kada se neki prehrambeni proizvod mora povući s tržišta – tada Ministarstvo šalje upozorenje javnosti.
Ministarstvo je kontaktiralo Lidl Hrvatska d.o.o. gdje su nam potvrdili da svi građani koji su kupili meso za koje se sumnja da je zaraženo salmonelom, isto mogu vratiti u najbližu trgovinu Lidla i tamo će dobiti povrat novca, neovisno o tome imaju li račun.
Važno je napomenuti da dobra termička obrada hrane (kuhanje/pečenje) uništava salmonelu te uklanja opasnost od obolijevanja ovom zaraznom bolešću.
‘Kao ministar poljoprivrede osobno smatram da javnost mora odmah biti obaviještena o svakoj potencijalnoj opasnosti za zdravlje, bez obzira što procedure to ne nalažu. Iako je Ministarstvo poljoprivrede postupilo po svim zadanim procedurama, morali smo biti brži i učinkovitiji. Moramo promijeniti način razmišljanja i ne biti birokrati, nego uistinu voditi brigu o našim građanima. Smatram da smo mogli učiniti više i zato ću tražiti odgovornost nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede’, rekao je ministar Tolušić.

Podsjetimo, u piletini iz jednog hrvatskog trgovačkog lanca koja je analizirana 21. listopada, pronađena je salmonela, a informaciju o tome su objavili tek 11. studenog u europskom sustavu uzbunjivanja.

Prema izvještaju Hrvatske na RASFFF-u od 11. studenoga, stoji, naime, kako je Salmonella enteriditis pronađena u rashlađenim svježim pilećim prsima iz Poljske, na uzorku kojega je na pretragu dao sam trgovac.

One thought on “Nakon tri tjedna Ministarstvo otkrilo detalje o zaraženoj piletini

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.