Brexit zagrijao bitku za osvajanje sjedišta EMA-e

Dugačka je lista zemalja Europske unije koje bi željele biti domaćin sjedišta Europske agencije za lijekove (EMA) nakon što Velika Britanija, nakon Brexita iziđe iz Europske unije – Francuska, Italija, Danska, Švedska, Mađarska, Irska i više. No, Velika Britanija neće se predati bez da pruži barem nekakav otpor.

Odmah nakon što su Britanci u lipnju izglasali da napuste Europsku uniju, ostale su zemlje članice krenule u utrku za EMA-om. No, britanski dužnosnici ističu činjenicu da oko trećine posla koji EMA izvršava rješavaju stručnjaci farmaceutskih regulatora iz Ujedinjenog Kraljevstva, Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, navodi Bloomberg. Odvajanje ovih dviju agencija značilo bi da bi EU trebala osigurati druge stručnjake koji bi rješavali ovaj posao, rekli su Britanci na nedavnoj raspravi.
Svoj glas u prilog da se EMA nastavi voditi iz Londona pružio je Andrew Witty, CEO najvećeg britanskog farmaceutskog proizvođača GlaxoSmithKlinea, koji je za Bloomberg rekao da bi gubitak talenata i ometanje rada agencija i industrije bio prevelik da bi se potez opravdao.

‘Oni koji ne odlaze moraju se premjestiti’, rekao je Witty. ‘Ovo je regulator koji na oku drži zdravlje i sigurnost stotina milijuna Europljana. Ne želite da ti stručnjaci više nemaju situaciju pod kontrolom’.

Biti domaćin regulatoru za lijekove donosi prestiž bilo kojoj zemlji, no tu su i mnoge druge prednosti. One dolaze i s 900 radnih mjesta čije plaće su plaćene od strane Europske unije, a ne zemlje domaćina. Prisutnost ovakvog regulatora privlači i znanstvene sastanke i konvencije koje znače više novca za zemlju domaćina.

Na taj način razumljivo ga žele mnoge zemlje, od kojih neke imaju vlastite argumente u korist preseljenja EMA-e u svoje zemlje, i svoje vlastite izvršne direktore farmacija da to i ostvare.

Copenhagen, Danska, već je europsko sjedište Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) primjerice.

‘Postoji vrlo malo područja koja podudaraju ova područja’, rekao je Mads Krogsgaard Thomsen, glavni znanstveni direktor Novo Nordiska.

Švedska, u međuvremenu, ističe da je Stockholm domaćin europskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

No, već biti zemljom domaćinom europskoj regulatornoj agenciji može zapravo raditi protiv zemlje.

Litvanski zamjenik ministra vanjskih poslova Raimundas Karoblis rekao je da bi EU željela da se većini članica dodjeli barem jedan regulator, a tu je mnogo zemalja koje nemaju niti jednog poput Bugarske, Hrvatske, Rumunjske, Cipra i Slovačke.

Ostale mogućnosti uključuju preseljenje agencije u zemlju izvan eurozone kako bi se dokazalo da Unija ne diskriminira one zemlje koje ne koriste zajedničku valutu.

No, Velika Britanija EMA-u neće pustiti bez diskusije. George Freeman, predsjednik političkog odbora britanske premijerke Therese May rekao je prošlog mjeseca da bi se EMA trebala držati Londona.

‘Moramo dokazati da nije u interesu Europe da se EMA uzme’, rekao je.

 

Izvor: Fierce Pharma

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.