Pfizerov Celebrex pokazao se sigurnim kao ibuprofen i naproxen

Lijek protiv artritisa Pfizerov Celebrex pokazao se u najmanju ruku sigurnim kao i naširoko korištena snažna receptna verzija lijekova protiv bolova ibuprofen i naproksen, i ne čini se da uzrokuje srčane probleme koje potiče prekid uzimanja suparničkog lijeka Vioxxa, rezultati su velike desetogodišnje studije prezentirane u nedjelju.

Studiju na pacijentima koji boluju od artritisa vjerojatno će mnogi dovesti u pitanje, obzirom na dugo držane zabrinutosti o Celebrexu. U SAD-u je samo u 2013. godini ispisano oko 100 milijuna recepata za lijekove protiv bolova poznate i kao nesteroidni antiupalni lijekovi ili NSAID, u koju spadaju sva tri navedena lijeka.

Celebrex ili celekoksib, pripada klasi NSAID lijekova Cox-2 inhibitori koji su dizajnirani na način da preveniraju gastrointestinalno krvarenje koje je uobičajeno kod mnogih NSAID lijekova.

Primarni cilj u ispitivanju na 24.000 pacijenata bilo je pokazati da Celebrex ne uzrokuje povećani rizik od ozbiljnih srčanih problema u usporedbi s druga dva lijeka. Glavna mjerenja srčanog udara, moždanog udara ili smrti dogodila su se između 2 % i 3 % pacijenata na sva tri lijeka, što je statistički značajan rezultat za ne-inferiornost.

‘Mislim da je neosporno da celekoksib nije gori od ovih starijih NSAID-a’, rekao je dr. Steven Nissen, glavni istražitelj studije.

Američki regulatori naručili su studiju nakon što su povukli uspješnicu Merck & Co – lijeka protiv bolova – Vioxx s tržišta jer je uzrokovao srčane udare i smrti, što je dovelo mnoge u medicinskoj zajednici da pretpostave da je cijeli razred Cox-2 inhibitora na sličan način zaražen.

Merck je u jednom trenutku ponudio teoriju da naproksen, prema kojem je Vioxx u studijama uspoređivan, štiti srce.

‘Svi misle: O, naproksen je najsigurniji; Celebrex je vjerojatno kao Vioxx’, rekao je Nissen, šef kardiologije na Klinici Cleveland, koji je rezultate predstavio znanstvenom skupu American Heart Association (AHA) u New Orleansu.

‘Svi misle da znaju odgovor i cijeli je svijet bio u krivu’.

Godišnja prodaja Celebrexa, koji je sada bez patenta, pala je na oko 775 milijuna američkih dolara za Pfizer. Lijek je kao generik dostupan od mnogih kompanija uključujući kompanije Mylan i Teva Pharmaceutical Industries.

U 2014. godini prodaja Celebrexa bila je oko 3 milijarde američkih dolara i mogla je biti znatno viša da nije bilo sigurnosnih zabrinutosti. U 2005. američki regulatori naredili su Pfizeru da povuče drugi Cox-2 lijek, Bextru – zbog niza sigurnosnih pitanja, te je na etiketu Celebrexa stavljeno sigurnosno upozorenje.

Naproksen je aktivni sastojak u lijeku Aleve Bayera, dok je ibuprofen glavna komponenta Pfizerovog Advila.

Stariji lijekovi u novoj studiji uzeti su u višim dozama i na mnogo dulji period od preporuka za bezreceptne verzije. Istraživači ističu da sigurnosna pitanja primjećena u studiji ne bi trebala dovesti do zaključka o povremenom korištenju bezreceptnih lijekova.

Kardiološki istraživači također kažu da je nejasno kako ovi rezultati mogu utjecati na receptne navike liječnika primarne zdravstvene zaštite koji najčešće liječe pacijente s artritisom.

Pacijenti u studiji uzimali su lijek u prosjeku 20 mjeseci i praćeni su još 14 mjeseci. No, 27 % upisanih u ispitivanje je u nekom trenutku ispalo iz njega. Istraživači kažu da mnogi pacijenti s kroničnom boli traže dodatnu ili alternativnu terapiju.

Na sekundarnim mjerenjima u studiji, Celebrex je zapravo prošao bolje. Smrt zbog bilo kojeg razloga bila je 25 % viša s naproksenom nego Celebrexom, iako nije dosegao statističku značajnost, dok su problemi s bubrezima bili 64 % viši s ibuprofenom nego Celebrexom.

‘Bio sam u potpunosti iznenađen viškom renalne toksičnosti s ibuprofenom’, rekao je Nissen.

Dr. Elliott Antman, bivši predsjednik AHA koji je kritizirao studiju, istaknuo je nekoliko ograničenja, uključujući da se onima koji su uzimali ibuprofen ili naproksen dozvolilo povećanje svojih doza, dok se to nije dogodilo Celebrex grupi. Antman je pozvao na detaljniju analizu podataka.

Dr. Clyde Yancy, još jedan bivši predsjednik AHA istaknuo je potrebu za boljim lijekovima.

‘Naravno da trebamo druge terapeutske opcije za pacijente koji imaju kardiovaskularnu bolest i sindrom kronične boli’, rekao je. Dostupne terapije imaju dovoljno ograničenja ‘zbog kojih nismo tamo gdje bismo trebali biti’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.