Nove smjernice: Kako bi prevenirali alergiju, djeci kikiriki treba uvesti rano

Roditelji mogu biti u mogućnosti smanjiti šanse da njihova djeca razviju alergiju na kikiriki na način da im ovu namirnicu u hranu uvedu rano, već u dobi između četiri i šest mjeseci, sada tvrde stručnjaci.

Vrijeme uvođenja kikirikija i metode kako ga uvesti trebale bi ovisiti o riziku bebe na alergije na kikiriki, prema liječnicima koji su prezentirali pretpregled ažuriranih smjernica u San Franciscu na godišnjem sastanku American College of Allergy, Asthma and Immunology.

‘Smjernice koje se odnose na to kada uvesti kikiriki u prehranu djece se mijenjaju temeljem novih istraživanja koja pokazuju da je rano uvođenje kikirikija – u dobi između 4 i 6 mjeseca – nakon što je nekoliko drugih namirnica već uvedeno u prehranu, povezano sa značajno reduciranim rizikom da ta djeca kasnije razviju alergiju na kikiriki, rekao je dr. Matthew Greenhawt, pedijatar i ko-direktor Food Challenge and Research Unit na Children’s Hospital Colorado u Aurori, Colorado, koji je koautor ažuriranih smjernica.

‘Ovo je nevjerojatna mogućnost da se potencijalno pomogne smanjiti broj slučajeva alergije na kikiriki, no ovo se jedino može napraviti u suradnji s roditeljima i pružateljima zdravstvenih usluga’, rekao je Greenhawt.

Temelji ovih ažuriranih preporuka studija je pod nazivom Rano učenje o alergiji na kikiriki (Learning Early about Peanut Allergy, LEAP).

U tom ispitivanju, bebe u visokom riziku od alergije na kikiriki, a koje su bile izložene kikirikiju rano u životu, manje će vjerojatnije razviti alergiju do vremena kada dosegnu pet godina života. Otkrića su objavljena prošle godine u The New England Journal of Medicine.

Ažurirane smjernice nude tri pristupa uvođenja kikirikija ovisno o riziku djeteta prema alergijama, prema Greenhawtu.

  1. Dojenčad s jakim ekcemom, alergijama na jaja ili oboje su u visokom riziku od alergije na kikiriki. Oni bi trebali biti izloženi kikirikiju već u dobi između 4. i 6. mjeseca kako bi smanjili rizik od alergije. Prije toga, međutim, ta djeca trebaju proći test kožnih uboda. Ako test ne pokazuje oteklinu ili pokazuje malu oteklinu do 2mm, roditelji mogu uvesti kikiriki kod kuće. No, ukoliko nakon testiranja oteklina naraste na 3 mm ili više, kikiriki bi se trebao uvesti u kabinetu liječnika – ili uopće ne ako je oteklina velika i alergolog preporuči izbjegavanje.
  2. Dojenčad s blagim do umjerenim ekcemom, koja su već počela jesti krutu hranu trebali bi se izložiti kikirikiju u dobi od šest mjeseci.
  3. Dojenčad bez ekcema ili bilo koje druge alergije na hranu u niskom su riziku i roditelji im mogu uvesti kikiriki u formi adekvatnoj njihovoj dobi u bilo koje vrijeme u dobi od šest mjeseci.

Naravno, dojenčad bi se mogla zagušiti s cijelim kikirikijem, stoga kako prilagoditi formu dobi?

Još jedan koautor studije novih smjernica dr. Amal Assa’ad, pedijatar i direktor FARE Food Allergy Center of Excellence na Cincinnati Children’s Hospital Medical Center u Ohio rekao je:

‘Nekoliko odgovarajućih oblika hrane koja sadrži kikiriki su kremasti kikiriki mlaslac, koji može biti mekši doda li se u njega malo tople vode, ili serviranje kukuruznih smokija koji sadrže kikiriki. Za stariju dojenčad, kikiriki maslac može se dodati umaku od jabuke ili drugom voću.

Ažurirane smjernice objavit će se u siječnju na stranici National Institute of Allergy and Infectious Diseases. U međuvremenu, stranica pruža 2010 smjernica o kikirikiju i drugim alergijama na hranu.

‘Kao alergolozi, uzbuđeni smo zbog ovog istraživanja da razumijemo kako djeca razviju alergiju na kikiriki i kako je liječiti i prevenirati’, rekao je dr. Stanley Fineman, alergolog na Atlanta Allergy and Asthma u Marietti, Georgia, koji nije bio uključen u ažuriranje ovih smjernica.

‘Problem je bio da nismo imali dobre smjernice o tome kako kikiriki administrirati rano i kome ga ne dati rano’, no ove će nove smjernice biti od pomoći’, rekao je Fineman.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.