Unatoč napretku, ospice dnevno ubiju 400 djece

Broj smrti od ospica pao je za 79 % u svijetu od 2000. pretežito zahvaljujući masovnim vakcinacijskim kampanjama, no gotovo 400 djece još uvijek umire od bolesti svaki dan. 

U izvješću o globalnim naporima kako bi ‘ospice postale povijest’ zdravstveni regulator Ujedinjenih naroda, Svjetska zdravstvena organizacija i druga tijela rekli su da je borba otežana ne zbog nedostatka alata ili znanja, nego zbog nedostatka političke volje da se svako dijete imunizira protiv ove visoko zarazne bolesti.
‘Bez ove obveze, djeca i dalje umiru od bolesti koja se lako i jeftino prevenira’, rekao je Robin Nandy, šef imunizacije pri UNICEF-u.
Velike vakcinacijske kampanje protiv ospica i globalno povećanje u pokrivenosti rutinskog cijepljenja sačuvalo je, procjenjuje se, 20.3 milijuna mladih života između 2000. i 2015. godine, stoji u izvješću.

No, pokrivenost je fragmentarna i u nekim zemljama većina djece nije cijepljena. U 2015. oko 20 milijuna beba propustilo je cjepivo protiv ospica i procjenjuje se da je oko 134. 000 djece umrlo od bolesti.

Demokratska Republika Kongo, Etiopija, Indonezija, Nigerija i Pakistan broje se u polovinu zemalja gdje su djeca necijepljena kao i 75 % smrti od ospica.

Ospice su vrlo zarazan virus koji se širi direktnim kontaktom i zrakom. Jedan je od najvećih ubojice djece u svijetu, no može se prevenirati s dvije doze cjepiva.

Prema izvješću kojeg su objavili UNICEF, WHO, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Vakcinacijska alijansa GAVI epidemija ospica u nekim je zemljama – zbog propusta imunizacije – još uvijek veliki problem.

‘Trebamo snažne obveze zemalja i partnera za jačanjem rutinske imunizacijske pokrivenosti kao i jačanje sustava nadzora’, rekao je Seth Berkley izvršni direktor GAVI-ja.

U 2015. velika izbijanja zaraze ospicama prijavljena su u Egiptu, Etiopiji, Njemačkoj, Kirgistanu i Mongoliji, stoji u izvješću. Epidemije u Njemačkoj i Mongoliji pogodile su starije ljude, naglašavajući potrebu za vakcinacijom mlađih odraslih ljudi koji se nisu cijepili protiv ospica.

Ospice imaju tendenciju pojaviti se tijekom konflikata ili humanitarnih hitnosti kada su rasporedi za cijepljenje prekinuti.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.