Ptičja gripa pogodila Europu

Nekoliko europskih zemalja prijavilo je izbijanje zaraze nekoliko sojeva virusa ptičje gripe, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija za zdravlje životinja u četvrtak, dok je Francuska podigla razine provjere kako bi se suprotstavila virusu koji može imati velik utjecaj na poljoprivrednike.

Svjetska zdravstvena organizacija za zdravlje životinja (OIE) rekla je da su Njemačka, Austrija, Hrvatska i Švicarska službeno prijavile izbijanje zaraze, što se tiče posebno virulentnog soja koji utječe na divlje ptice.

Francuska ministrica poljoprivrede dodala je u izjavi da je visoko patogeni soj virusa H5N8 pronađen kod divljih ptica u Mađarskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Nizozemskoj i Danskoj.

Austrija i Švicarska u četvrtak su poduzele mjere predostrožnosti kako bi prevenirale širenje ptičje gripe na domaću perad nakon što su otkriveni slučajevi zaraze kod divljih pataka na Lake Constance.

Nizozemska je vlada poduzela slične korake ranije ovog tjedna kada je naložila poljoprivrednicima u Nizozemskoj da perad zatvore unutar gospodarstava.

Iako je H5N8 vrlo zarazan za ptice, nikada nije pronađen kod ljudi.

U 2014. virus je pronađen u nekoliko zemalja Europske unije i doveo je do masovnog odstrela peradi.

Francuska, kao najveći poljoprivredni proizvođač Europske unije, u jednoj je fazi nametnula strože kontrole i zabranu proizvodnje patki i gusaka u 17 upravnih odjela, da zadrži ranije izbijanje virusa ptičje gripe.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.