WHO udvostručio broj preporučenih pregleda u trudnoći

Svjetska zdravstvena organizacija revidirala je smjernice o trudničkoj skrbi u ponedjeljak rekavši da bi trudnice trebale dvostruko više puta – osam – kontaktirati svoje liječnike nego što je ranije preporučeno.

Više kontakata u trudnoći pomaže reducirati rizik od mrtvorođenja, s osam manje perinatalnih smrti na 1.000 rođenih, navodi WHO u priopćenju.

Prošle godine oko 303. 000 žena u svijetu umrlo je od uzroka povezanih s trudnoćom, 2.7 milijuna beba umrlo je u prvih 28 dana života i 2.6 milijuna je mrtvorođeno.

Tek 64 % žena primilo je skrb u trudnoći četiri ili više puta tijekom svoje trudnoće.

Nove smjernice WHO-a uključuju 49 preporuka koje se odnose na prehranu, fizičku aktivnost, duhan, malariju, testiranje krvi, cjepivo protiv tetanusa i korištenje ultrazvuka. Također, tu je i savjet oko problema s mučninom, bolovima u leđima i konstipacijom.

Preporuke uključuju uzimanje 30-60 miligrama nadomjeska željeza i 0.4 mg folne kiseline dnevno tijekom trudnoće.

‘Veća i bolja kvaliteta kontakata između svih žena i njihovih pružatelja zdravstvenih usluga tijekom cijele trudnoće olakšat će shvaćanje preventivnih mjera, pravovremeno otkrivanje rizika, smanjenje komplikacija i adresiranje zdravstvene nejednakosti’, rekao je šef zdravlja majki pri WHO Anthony Costello u izjavi.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.