Lideri globalnog duhanskog ugovora predlažu izbacivanje delegata s vezama u industriji

Svjetska zdravstvena organizacija, WHO, priprema se na obračun s neposlušnim igračima u duhanskoj industriji koju pokriva. 

Delegati na konferenciji o kontroli duhana s vezama u ovoj industriji mogli bi biti izbačeni s konferencije, koja će se održati idući tjedan, prema internom dokumentu kojeg je vidio Reuters.

Usvoji li se prijedlog od svih od strane Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) na konfrerenciji u Indiji, tada bi on mogao utjecati na izaslanike poslane od Kine i Vijetnama, gdje su vlade u vlasništu duhanskih kompanija ili promoviraju uzgoj duhana i imaju predstavnike koji su u prošlosti bili povezani s industrijom.

Bilo koji takav član od 180 delegacija na konferenciji od 7. do 12. studenog blizu New Delhija ‘bit će zamoljen da napusti dvoranu’ navodi se u ‘verbalnoj noti’ od 17. listopada službene diplomatske komunikcije od strane tajništva WHO FCTC u ime lidera Ugovora prema svojim strankama.

Na posljednjoj konferenciji WHO FCTC u Moskvi 2014. kineska delegacija od 18 članova imala je četiri člana iz ‘State Tobacco Monopoly Administration’. Na konferenciji 2012. u Seulu, dva od osam vijetnamskih kandidata bili su iz ‘Vietnam Tobacco Association’.

Kada su upitani o službenoj noti, dužnosnici vijetnamske vlade rekli su da neće biti predstavnika industrije u njihovoj delegaciji. Kinesko ministarstvo trgovine nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Predložene restrikcije naglašavaju rastuću bitku između duhanske industrije i podupiratelja ugovora, koji je na snagu stupio 2005. kako bi usmjeravao nacionalne zakone i politike u nastojanjima da se obuzda upotreba duhana, od kojeg godišnje u svijetu umre oko 6 milijuna ljudi.

Procjenjuje se da je samo ove godine globalna duhanska industrija ‘teška’ gotovo 800 milijardi američkih dolara.

The International Tobacco Growers Association, neprofitna organizacija djelomično financirana od strane velikih međunarodnih kompanija cigaretama, kaže da je prijedlog ‘iznad najluđe imaginacije’.

Antonio Abrunhosa, izvršni direktor organizacije i portugalski uzgajivač duhana, kaaže da je ovakav korak ‘nezamisliv za agenciju U.N.-a’.

John Stewart, zamjenik ravnatelja kampanje za Corporate Accountability International, zagovaračke grupe sa sjedištem u Bostonu, koji podržava napore za upravljanjem duhana pohvalio je predložena ograničenja.

‘Duhanska industrija je stvarno prisilila stranke i tajništvo u kut’, rekao je Stewart.

‘Ovo je hrabro djelovanje vlade kako bi se osiguralo da je prostor oko Ugovora, mjesto gdje politika javnog zdravlja spašava milijune života godišnje, slobodan od zastrašivanja duhanske industrije.

Pitanja za debatu na konferenciji uključuju drukčiji način života za uzgajivače duhana, regulaciju e-cigareta i pitanja trgovine i investicija.

Tajništvo je ranije pisalo nacijama-strankama ugovora da isključe osobe s duhanskim interesima iz svojih delegacija.

U najnovijoj noti, tajništvo je reklo da se potom obratilo vrhovnoj grupi FCTC za smjernicama nakon što je primila niz nominacija iz zemalja koje su ignorirale sugestiju.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.