Brexit ugrožava opskrbu novih lijekova

Britanski pacijenti mogli bi ne imati pristup modernim lijekovima ukoliko dođe do ‘teškog Brexita’, izvještaj je think thanka potvrđenog od strane bivšeg konzervativnog ministra zdravlja Velike Britanije. 

Farmaceutske industrije trenutno koriste Europsku agenciju za lijekove (EMA) kao ‘jedan korak do kupnje’ lijekova odobrenih u Europi, no Velika Britanija vjerojatno će ispasti od ovog sustava ukoliko prekine veze s EU i ostavi jedino tražište u scenariju već nazvanom ‘teški Brexit’.

‘Pristup za napuštanjem EU koji vidi ideološke razmatranja postavljene iznad osiguravanja pravog odnosa za ekonomiju i britanske pacijente vidi sektor o društvenim znanostima sveden na drugorazrednog igrača’, stoji u izvješću Public Policy Projects.

‘Rezultat ‘teškog Brexita’, u tom slučaju, ne bi bio samo bolesna ekonomija nego i bolesni pacijenti koji nisu u mogućnosti imati pristup liječenju’.

Ovakva odsječenost od europskog sustava mogla bi britanske pacijente staviti na kraj reda kod pristupa za novim lijekovima jer bi aplikacije za nove licence iz Europe – trenutno tržište koje pokriva najmanje 500 milijuna ljudi – preuzele prioritet nad manjim britanskim tržištem sa svojom populacijom od 65 milijuna.

Posljednje upozorenje dolazi u svjetlu zabrinutosti da bi uspješan britanski farmaceutski i biotehnološki sektor mogao biti najviše pogođen odlukom zemlje da napusti EU, unutar međunarodne prirode znanosti i industrije na temelju znanosti.

‘Suočavamo se s jednostavnim izborom: Ili ćemo u potpunosti sudjelovati u globalnoj znanstvenoj zajednici ili ćemo dovesti u pitanje ključni britanski nacionalni interes’, napisao je Stephen Dorrell, koji je služio kao ministar zdravlja pod konzervativnim premijerom Johnom Majorom 1990.-ih, u uvodu izvješća Public Policy Projects

Dorrell je jedan od nekoliko konzervativaca koji kritizira Brexit, koji sada gura konzervativna vlada.

Britanska izvozno orjentirana industrija lijekovima, koja uključuje globalne igrače poput GlaxoSmithKlinea i AstraZenecu traže uvjerenja od ministara o svojim budućnostima.

Izvršni direktor GlaxoSmithKlinea Andrew Witty i izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot sastat će se 23. studenog kako bi naznačili prioritete farmaceutske i biotehnološke industrije.

Osim brige o trgovinskim barijerama i propisima o lijekovima jednom kada Britanija napusti EU, rukovoditelji industrija zabrinuti su za svoje mogućnosti za zapošljavanjem stranog kadra kao i gubitkom sredstava za znanost od EU.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.